Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ugren:Slike posle slikarstva

Galerija B2, u subotu, 9.10. u 19 časova, otvara izložbu Dragomira Ugrena, Slike posle slikarstva". Izložba je otvorena do 5.11.2021.


 


"Nakon davnih samostalnih izložbi u Galeriji Doma omladine 1990. i u Galeriji Studentskog kulturnog centra 1995. i 1997, Ugren sada u Beogradu prikazuje svoju novu slikarsku produkciju nastalu tokom poslednjih nekoliko godina. Posredi su površine malih dimenzija, neujednačenih i nepravilnih spoljnih formata, na tvrdim podlogama drveta i kartona prekrivenih postupkom dugog i strpljivog nanošenja bojenih slojeva u kompozicionim odnosima dvaju ili više elemenata koji na galerijskom zidu čine jedinstvenu celinu. Ponegde su u osetljivo tkivo bojene materije olovkom unete jedva vidljive prave horizontalne ili pak zavijene linije. Ovaj postupak odvija se u produženom vremenskom trajanju, u punoj umetnikovoj koncentraciji, čime on sebe prinuđuje da svaki trenutak sopstvenog postojanja posvećenog umetnosti proživljava intenzivno, aktivno, poslom kojim se bavi prema samom sebi krajnje opravdano i odgovorno.




Raspored pojedinačnih eksponata u ukupnoj postavci pažljivo je predviđen, u više navrata prethodno proveren, ponegde podvrgnut delimičnim promenama, kako bi konačno bila postignuta prema umetnikovom osećanju optimalna i idealna prostorna situacija, stoga cela izložba zahteva da bude posmatrana i prihvaćena kao jedna finalna ambijentalna umetnička realizacija. Iako se po svom vizuelnom i formalnom utisku ukazuju kao apstraktni, svaki od ovih radova poseduje zasebne nazive čija značenja iz njihovog spoljašnjeg izgleda gledalac ne može da razabere, ali za umetnika samog ovi nazivi poseduju sasvim određene povode i razloge nastanka kao nosioca nekih za njega obavezujućih konkretnih simboličkih sadržaja. "




Ješa Denegri, iz predgovora kataloga.


 



 


Datum objavljivanja: 06.10.2021.