Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Udruženje Piktum: Zemlja - nebu

„Zemlja Nebu“ je osma izložba ikonografskih radova udruženja za izučavanje,predavanje i obučavanje starih zanata u umetnosti Piktum,koje se razvija već deset godina u Beogradu.


 


Udruženje broji preko 70 članova , koje  povezuje borba u očuvanju i negovanju starih  umetničkih zanata.


U Galeriji `73 od 11-16. juna 2015. g. predstaviće se 21 član udruženja sa ikonografskim radovima iz oblasti: duboreza, keramike, enkaustike i zidnog slikarstva - sekopisa. Radovi su erminijski i liturgijski sklop različitih senzibiliteta izlagača koji potiče od raznolikosti profesija, iskustva i generacija, koje se međusobno dopunjuju. Izložba je iskorak vekovne tradicije u ovom veku, u kome se prepoznaju istine u boji i formi,koje su nekada bile temelj ne samo crkvenog slikarstva. Balansirajući prošlost i sadašnjost, izlagači svojim skromnim umećem teže da ikonopišu svetlost,koju godinama bude i neguju u sebi,verujući i nadajući se da će tako prikazana, osvetleti duše koje čeznu za Bogom.


Na svečanom otvaranju u četvrtak, 11.06.2015. u 19 č, deo izlagačke grupe će se predstaviti publici performansom u režiji književnice Tijane Božinović, trenera NVO Reach-a (Regional Endeavor for Art Culture and Health).

Sklop ikonopisa i preformansa je neuobičajen pristup vremenitog i slikovnog današnjem trenutku koji sve brže nestaje,a opet negde je poziv da se sačuva blagodatni, stvaralački oganj, koji danas, tek tinja  u zemnom obliku.


Izložba je otvorena do 16. juna 2015. godine.


 



Datum objavljivanja: 09.06.2015.