Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

UB Svetozar Marković

Okrugli sto na kome učestvuju: Ivan Picelj, Olga Jevrić, Marko Pogačnik
Ješa Denegri, Jovan Ćirilov, Miško Šuvakovic, Slobodan Mašic , Milan Vlajčić, Feliks Pašić, Sanela Radisavljevć, Biljana Tomić

 


Kada su 1968 godine došli u Beograd članovi grupe OHO povodom ucešća na umetničkom programu BITEFA, želelei su da upoznaju Oto Bihalji Merina i Pavla Stefanovića. U tom vremenu prožimanja prošlog-sadašnjeg-budućeg vremena, za malde ljude poput Tomaža Brejca, Marka Pogačnika, Milenka Matanović, Davida Neža i Andraža Salamuna ti susreti su značili uspostavljanje kulturnog kontinuiteta sa naprednim stavovima ljudi koji su predstavljali kontakt sa vrhunskim Evropskim avangardama prve polovine 20 veka i istorijske borbe za izražavanjem slobode mišljenja, ličnosti i kreativnosti.


I danas, značaj Pavla Stefanovića, Ota Bihalji Merina i mnogih drugih poznatih ličnosti, naveli su na ideju koncipiranja projekta Kulturne paradigme savremene umetnosti sa namerom da se ponovo skrene pažnja na neke važne ličnosti iz kulturne proslosti koje su imale intuiciju, razumevanje i otvorenost da prepoznaju i afirmišu umetničke promene koje su se dešavale na početku druge polovine 20 veka.


Pavle Stefanović je svojim kritičkim senzibilitetom u velikom rasponu vremena posvetio pažnju značajnim umetničkim pojavama u prelomnim i paradigmatičnim epohama pedesetih i šesdesetih godina: Grupi EXAT 51, Zagreb, Olgi Jevrić, Beograd i Grupi OHO, Ljubljana.


Tim povodom, izražavajuci poštovanje prema kritičkim stavovima Pavla Stefanovića i prema pojavama i umetnicima, priređena je dokumentarna izložba i organizuje se okrugli sto sa protagonistima istorijskih umetničkih pojava:Ivanom Piceljem, Olgom Jevrić i Markom Pogačnikom. U razgovoru će učestvovati prijatelji, savremenici i poštovaoci Pavla Stefanovića, poznatog muzikologa, kulturologa, mozemo reći i višestranog stvaraoca.


Želimo da mišljenja i stavove Pavla Stefanovića i pojava o kojima je pisao, dovedomo u vezu sa savremenim dobom i učinimo ponovo aktuelnim, prepoznatljivim i važnim kao nezaobilazne civilizacijske tvorevine čiji trag teče, transformiše se i nastavlja u jeziku pojava budućnosti.


Uvažavajući Evropske kulturne tekovine upravo u vreme Dana Evrope, u okviru programa Kulturne paradigme savremene umetnosti, Marko Pogačni će održati radionicvu na Kalemegdanu: Vitalno energetska - kičma beogradskog prostora / Kalemegdan,  Tašmajdan,  Avala, kružni prostor na kraju kolonade topova, u 17.00 sati.


Organizacija projekta: nKA / MKM i Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Podrška: Sekretarijat za kulturu, Sekretarijat za ekoloiju, Ministarstvo za kulturu


 


Datum objavljivanja: 09.05.2008.