Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

U svetlosti Milene

U Pozarevcu u galeriji Milena Pavlović Barili otvoreno 16. Međunarodno Bijenale ,,U svetlosti Milene". Ovogodisnji dobitnik nagrade ,,Grad prix" je Katarina Zarić. Druga nagrada pripala je Snezani Petrović, a treća Stojanu Đuriću.


 


U Pozarevcu je u ponedeljak, 6. novembra 2017. otvoreno tradicionalno 16. bijenale ,,U svetlosti Milene", koje se odrzava u čast poznate slikarke Milene Pavlović Barili (1909-1945). Za titulu najboljeg nadmetalo se 16 savremenih umetnika iz Srbije i Evrope u okviru teme ,,Krilata bića Mileninih vizija".

 



Ziri u sastavu istoričari umetnosti Vesna Todorović (predsednik stručnog zirija) i Violeta Tomić i akademski slikar Miroslav Arsić (laureat prethodnog Bijenala) za pobednika sesnaestog bijenala proglasila je slikarku i grafičarku Katarinu Zarić za delo ,,Dvorana odlazaka", rađeno tehnikom ulje na platnu. Druga nagrada Bijenala pripala je slikarki i grafičarki Snezani Petrović za delo ,,Skriveni putnik II" u tehnici ulje na platnu, dok je treća nagrada dodeljena Stojanu Đuriću za sliku diptih ,,Krila" u kombinovanoj tehnici.

 



,,Snezana Petrović je umetnik lakog i sigurnog koraka za koga nema tajni niti nepremostivih likovnih bravura. Kako kakav magistar ludi, majstor igre, ona rezira beskrajno mastovite, bogatim humorom natopljene vizuelne igrokaze čiju poentu slutimo u lavirintima memorije detinjstva. Nadrealistički pristup je uslovnost ozbiljnog autora kako bi zastitio sećanje na svet igre i igračaka, mehanizam koji je verovatno na nesvesnom nivou u svojim likovnim eskapizmima gajila i Milena Pavlović Barili.", navodi se u obrazlozenju zirija.

 



Selektor ovogodisnjeg bijenala dr Ana Milosević, istoričarka umetnosti iz Smederevske Palanke, rekla je da joj je osnovno merilo pri izboru umetnika bilo Milena Pavlović Barili. Umetnici ovogodisnjeg bijenala su u svoja stvaralačka dela provlačili ,,krilata bića" koja su bila i lajtmotiv izlozbe.

 



,,To je omaz Mileni koja je zaista bila opsednuta krilatim bićima, ali krilima kao simbol i slobode i posredovanja između sna i jave i stvarnosti i sveta maste i materijalnog i duhovog", objasnila je selektorka. Ona je navela da je ove jeseni, sesnaesti put od osnivanja Bijenala, izazov prihvatilo 16-oro umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Česke Republike, različitih likovnih poetika i različitih generacija, koji predstavljaju reprezente savremene likovne scene.

 



Bijenale koje je veoma značajna manifestacija za grad Pozarevac, jer afirmise slikarstvo istaknute umetnice Milene Pavlović Barili i već vise od 30 godina u njenu čast okuplja slikare iz nase zemlje i inostranstva, otvorio je gradonačelnik grada Pozarevca i predsednik Organizacionog odbora bijenala Bane Spasović i Ljiljana Dabić, upravnica galerije Milena Pavlović Barili koja je rekla prisutnima da je ovo prilika ,,da se svi zajedno oplemenimo umetnosću kojom je Milena disala." 

 



Izlozba slika sa Sesnaestog bijenala biće otvorena do 30. novembra u Galeriji Milene Pavlović Barilli u Pozarevcu.

 



 



BIJENALE

Pozarevačko bijenale je jedna od najznačajnijih manifestacija savremene likovne umetnosti u Srbiji. Ustanovljeno je 1962. godine, kao bijenalna manifestacija pod nazivom ,,San i masta", da bi danasnje ime ,,U svetlosti Milene" dobilo 1983. godine. Na ovaj način Pozarevljani se oduzuju poznatoj slikarki, koja je u ovom gradu rođena 05. novembra 1909. godine, kao jedino dete u braku Pozarevljanke Danice Pavlović i italijanskog kompozitora i pesnika Bruna Barilija. Od 1997. godine Bijenale dobija internacionalni karakter uz učesće slikara koji stvaraju van granica Srbije.


 



 


Datum objavljivanja: 08.11.2017.