Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

U susret BINA-i 2012

BEOGRAD - URBANA MOBILNOST I URBANA REGENERACIJA / budućnost beogradskog priobalja s fokusom na Glavnu železničku stanicu i zonu oko nje. Petak, 21. oktobar u 17 sati - Javna prezentacija radionice - svečana sala Urbanističkog zavoda Beograda (ulaz slobodan)


 


U Urbanističkom zavodu Beograda, Palmotićeva 30, u toku je održavanje desetodnevne međunarodne radionice "Beograd - urbana mobilnost i urbana regeneracija". Iza ovog stručnog naziva krije se vitalni i decenijama aktuelan problem Beograda. Reč je o arhitektonskom i urbanističkom uređenju zone oko Glavne železničke stanice i njenom uključenju u savsko priobalje. Radionica je namenjena studentima arhitekture, građevinarstva, dizajna, polaznicima poslediplomskih studija, mladim stručnjacima različitih opredelenja ...



Ideja i koncept održavanja beogradske radionice potekli su od Stadslab European Urban Design Laboratory, holandske neprofitne akademske organizacije, ili tačnije, evropske laboratorije za urbanizam i projektovanje. Ona okuplja stručnjake i teoretičare različitih profila, koji se kroz međusobne susrete i razmenu znanja i ideja, zalažu za stvaranje konzistentnih, održivih i uspešnih urbanih sredina. Pozitivna iskustva rada ove laboratorije već su vidljiva u gradovima Poljske, Mađarske, Ukrajine, Japana, Gruzije i Holandije.



Učesnici radionice se, između ostalog, bave analizom mobilnosti Beograda i njegovog priobalja, stvaranjem novog identiteta, dizajna i razvoja tog istog priobalja, kao i novih vrednosti za građane, investitore i posetioce, s fokusom na područje Centralne železničke stanice.



Radionicu vode renomirani arhitekti koji žive i rade u Holandiji - Igor Marko, Slovačka (Form Associates) , Mira Milanović, Srbija (City of Amsterdam), Marc Glaudemans, Holandija (University od Applied Sciences in Tilburg) i Reinout Crince, Holandija (Lansingderland Roterdam).



 

Radionica će svakako iznedriti nove perspektive i ideje, proširiti svest o stanju priobalja i njegovim odnosom sa širim gradskim područjem, čime se godinama bave beogradski planeri i arhitekte.



Glavna železnička stanica i njeno okruženje je dominantan element svakog grada i centralni čvor urbane infrastrukture. U Beogradu, međutim, odnos između mreže gradskog transporta, centra grada i centralne stanice nije optimizovan, pa zato ni potencijal ovog mesta nije dovoljno iskorišćen. Stoga će predlog novog konceptualnog okvira za dalji razvoj ove zone, uz simulaciju urbanog rešenja koji će nastati kao produkt ove radionice, biti predstavljen gradskoj upravi, institucijama i široj javnosti.



 

Pored Stadslab-a i Urbanistickog zavoda, organizatori radionice su Arhitektonski fakultet u Beogradu, Saobraćajni institut CIP, Beogradčvor,Mašinoprojekt i BINA /Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda/. Zaključci, predlozi, nova rešenja, proizvodi radionice ... činiće poseban deo programa BINA-e 2012, čija će osnovna tema biti GRAD.


 



Datum objavljivanja: 18.10.2011.