Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

U slavu života

14. januara u 19 časova biće održano otvaranje humanitarne izložbe Branke Veselinović "U slavu života" nagrađenih dečijih radova i slika Milkice Pevković i Duška Mišića. Izložba će biti otvorena do 28. januara 2008.

 


Branka Veselinović rođena 16. septembra 1918. u Bečeju, (Vojvodina) je pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Završila je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Svoju glumačku karijeru započinje 1938. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu igrajući u predstavi "Karlova tetka". Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenkog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu "Kralj Betajnove", u Narodnom pozorištu Dunavske banovine, beogradskom Umetničkom pozorištu tokom Drugog svetskog rata, Ateljeu 212... U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenkom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj "Ožalošćenoj porodici" dobija "Sterijinu nagradu" 1964.

Udata je za glumca i prevodioca Mladena Veselinovića, s kojim je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. Branka Veselinović je četiri godine bila ambasador UNICEF-a. Dobitnik je još mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarani rad.


 


Datum objavljivanja: 13.01.2009.