Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

U slavu nasilja

Otvaranje izložbe: “U slavu nasilja” (svedočenja o nasilju, svedoci nasilja, mesta nasilja, politike nasilja...) Autori: MANIK (Nikola Pilipović i Marija Vauda) Ponedeljak, 15. decembar u 19. časova , KC Magacin, Kraljevića Marka 4.

 


Izložba "U slavu nasilja" sastoji se od crteža nastalih u protekle dve godine, koji će biti postavljeni u blokovima, od kojih svaki predstavlja celinu, a sa ostalima razotkriva i predstavlja izabrana mesta dejstva i rezultate sile prava i moći koji su doveli, na primer, i do Gernike kao umetničkog dela: Šta ostaje posle nasilja u ime nasilja? Šta ostaje posle čoveka? Ko u ime čoveka i umesto čoveka?

 

Crteži su ilustracije i likovi dejstava, metastaze uvek novih/starih oruđa i novih/starih izvršilaca novo/stare destruktivne prirode čoveka.


Izložba ima 3 segmenta: crteži, video-bim projekcija i plakat.


Marija Vauda i Nikola Pilipović rade u raznovrsnim medijima - od improvizacija bojom po galerijskim zidovima, radom na golom telu, instalacija sastavljenih od slika i skulptura do radova izvedenih u virtualnim medijima e-maila i weblogova. Aktivni su u srpskoj savremenoj umetnosti poslednjih 20 godina, a zajedno rade od 1993. godine, dok se od 1999. potpisuju kao Manik.


Manik radi slike, skulpture, crteže, video, fotografiju, performans, tekst.., kao zasebna dela ili ih sklapaju u ambijent, instalaciju i javnu akciju.


Izložba traje do 24. decembra 2008.


 


Datum objavljivanja: 10.12.2008.