Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

U senci svoje senke

Belgijska umetnica Šantal Ardi (Chantal Hardy), profesor crtanja i grafike na Kraljevskoj akademiji likovnih umetnosti u Liježu, predstaviće se samostalnom izložbom beogradskoj publici od 27. marta.

 


Instalacija U senci svoje senke sačinjena je od ženskih figura, pojednostavljenih u formi, izvedenih od dekorativnih papira za uvijanje poklona. Zanimljivo koncipirane, uglasto rezane predstave žena, od šarenih papira sa srcima i ružama, umetnica postavlja na svileni papir koji je postao njena omiljena podloga zbog zadovoljstava i mogućnosti koje joj pruža: lepotu, nežnost, providnost…


Prekrivene velom, neke od njih su grupisane ili usamljene, pognute, nagnute… Ispunjavajući belinu zidova deluju impozantno. Prikazima siluetarnih formi žena, iz kojih se nazire njihova lepota i čulnost, hrabrost i dostojanstvo, umetnica želi da ukaže na sudbinu svih žena sveta u različitim društvima i kulturama, posebno ugnjetenih i potlačenih. One su ambasadorke ženske emancipacije. Na ovaj način, ne insistirajući na feminizmu, Šantal Ardi nastoji da privuče pažnju šire publike na probleme žena u svetu.


 


Datum objavljivanja: 25.03.2008.