Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

U ptici je pesma

Galerija 107 ima čast i zadovoljstvo da u svom prostoru predstavi najnoviji ciklus slika Slobodanke Rakić Šefer pod nazivom "U ptici je pesma". Otvaranje izložbe je u četvrtak, 4. decembra u 19. časova. Izložba traje do 20. decembra.

 


Slobodanka Rakić Šefer završila je Fakultet likovnih umetnosti 1976, postdiplomske studije 1978. godine u Beogradu i od tada do danas aktivni i istaknuti je učesnik domaće i inostrane likovne scene. Priredila je preko osamdeset samostalnih izložbi na prostoru SFRJ i nekoliko van zemlje. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo. Njeni radovi nalaze se u brojnim muzejskim i galerijskim kolekcijama u gradovima nekadašnje Jugoslavije ( Narodnom muzeju u Beogradu, Narodnom muzeju u Šapcu, Narodnom muzeju u Kragujevcu, Narodnom muzeju u Novom Pazaru, Narodnom muzeju u Kraljevu, Muzeju grada Beograda ...) kao i brojnim privatnim kolekcijama.


U tekstu za katalog Aleksandra Marković je između ostalog napisala: «...Na svojim "razigranim" platnima, slikarka još od studentskih dana nedvosmisleno slavi ideju o životu, o njegovoj punoći i smislu, opseda je čudesna moć i snaga prirode. Šeferka doslovce ignoriše sile mraka, ništavila i nihilizma, dajući tako prednost svakom novom danu, novom početku, vrednom radu i stvaralaštvu. Pred Slobodankinim rajskim pticama, vrednim pčelama, raskošnim paunovima ili liciderskim srcima, čovek dobija energetski "aspirin" i mora da ostane "razoružan" od bilo kakve vrste agresije.

U slikarskoj filozofiji Slobodanke Rakić Šefer život se rađa, on se ne predaje, ne nestaje, ne umire. U likovnom i životnom koloritu i prostoru, ove slikarke prepoznatljivog umetničkog senzibiliteta, ali i radoznalog, praktičnog i pragmatičnog duha koji je nagoni da neprestano radi i stvara nešto novo, ne ostaje previše mesta za boje mraka, za različite nijanse "crne", čak ni sive boje...»


 


Datum objavljivanja: 01.12.2008.