Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

U potrazi za čudesnim

U utorak, 14. oktobra u 19h održaće se otvaranje izložbe Ivana Jurkovića, pod nazivom "U potrazi za čudesnim". Izložba u Domu omladine Beograda može se pogledati do 26. oktobra.

 


Umetnički projekat Ivana Jurkovića je zasnovan na ambijentalnoj višemedijskoj postavci (slika, asamblaža, instalacija – objekata u prostoru i autorske muzike) u cilju saopštavanja ideje proistekle iz naslućivanja ''nevidljivog sveta'', pronicanjem u jedan drugačiji život stvari, ljudi i pojava; sveta kojeg čovek još uvek nije u mogućnosti jasno da definiše.

Široka interesovanja Ivana Jurkovića su kako na trodimenzionalnim likovnim rešenjima tako i na slikama, vezana za ispitivanje odnosa skrivenih i prikazanih stvari, svetla i atmosfere, pokreta..., ili i na preispitivanju odnosa imaginarnog i realnog, virtuelnog i aktuelnog.


Ivan Jurković povodom svoga rada naglašava: "…beležim tako neki trenutak iz života, sna ili referišem na neke prošle epohe u umetnosti, priče ili filmove, prenosim utisak na platno, drvo, neki drugi materijal ili ga pretačem u zvuk. Zanimanje za okultno, čudesno i mistično, kod mene ukazuje na želju za oživljavanjem nekih starih verovanja i religijskih ideja, kako alhemije i arhetipskih simbola, mitova, folklora i bajki, tako i reminiscencija na sopstvene snove ili doživljene trenutke… Sve to je povezano sa istom onom težnjom da se izađe iz okružujućeg sistema i merila stvari i tako stekne smisao i blaženstvo početaka (korena), a time i nada za ponovnim otkrivanjem novog i stvaralačkog načina postojanja u svetu..."


Ivan Jurković je rođen u Beogradu 1982. godine. Diplomirao 2006. godine u klasi prof. Anđelke Bojović. Član ULUS-a je postao 2008. godine. Trenutno je na specijalističkim postdiplomskim studijama Fakulteta likovnih umetnosti. Svestrani mladi umetnik je do sada izlagao na brojnim studentskim i kolektivnim izložbama. Prvu samostalnu izložbu pod naslovom "Skriveno i čudesno" realizovao je marta 2008. godine u Galeriji Doma kulture Studentski grad. Učestvovao u akciji "Karakterom protiv nasilja" koju je pokrenuo Vaterpolo savez Srbije i Univerzitet umetnosti, izložbom crteža u selekciji doc. FLU Vesne Knežević. Učesnik je nekoliko umetničkih kolonija i humanitarnih akcija. Živi i stvara u Beogradu.

Izložba traje do 26. oktobra


 


Datum objavljivanja: 28.09.2008.