Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

U čast velikanu Matiji Banu

U Galeriji `73 će u četvrtak, 27. septembra sa početkom u 19. časova, biti otvorena izložba „U čast velikanu Matiji Banu“, koja se realizuje u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ čija je ovogodišnja tema „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“.


 


Povodom 45 godina od osnivanja Galerije `73 i 200 godina od rođenja Matije Bana, ova institucija kulture priređuje reprezentativnu izložbu dokumentarističkog karaktera, posvećenu ovom Velikanu, po kome je Banovo Brdo, na kome je Galerija `73 smeštena, i dobilo ime. Kuriozitet je, da se do sada vrlo malo znalo i pisalo o liku i značaju ovog vrsnog erudite, jednog od osnivača SANU – a, filozofa, pisca i  diplomate.

Matija Ban je rođen 1818. godine, u srpskoj porodici rimokatoličke veroispovesti, u Petrovom Selu, iznad Stare Mokošnice, pet kilometara od Dubrovnika, od oca Ivana i majke Katarine.  Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Dubrovniku. 

Željan nauke i novih saznanja, u svojoj 21. godini života, 1839. godine odlazi u Carigrad, a zatim na ostrvo Kalkis, gde predaje italijanski jezik i književnost, uči francuski i grčki i sluša predavanja o vojnoj doktrini. U Srbiju, u Beograd,  dolazi 1844. godine, a već sledeće godine, knez Aleksandar Karađorđević, sin Karađorđev, angažuje Matiju Bana da mu školuje i vaspitava ćerke: Poleksiju, Kleopatru, Jelenu i Jelisavetu. U Beogradu Ban upoznaje Iliju Garašanina, ministra unutrašnjih poslova i postaje njegov blizak saradnik a potom i poverljiv čovek srpske Vlade. Bio je član Društva srpske slovenosti, Srpskog učenog društva, član učenih društava Turske i Italije.

Kada je 1886. godine u Beogradu osnovana Srpska Kraljevska Akademija, kasnije nazvana Srpska akademija nauka i umetnosti, kralj Milan Obrenović je 5. aprila 1887. godine imenovao prvih 16 akademika, a među njima i Matiju Bana, kao člana Akademije umetnosti, zajedno sa LJubomirom Nenadovićem, Mihajlom Valtrovićem i Davorinom Jenkom. Izložba se realizuje uz svesrdnu pomoć Srpske akademije nauka i umetnosti, tako da će publici biti dostupni retki primerci knjiga, pozajmljeni za potrebe izlaganja od strane Biblioteke SANU, specijalno za ovu priliku.


Izložba će biti otvorena do 9. oktobra 2018.g.


 



Datum objavljivanja: 24.09.2018.