Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tvrđave i ostaci utvrđenih gradova Srbije

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava", u sredu, 19. avgusta 2009. godine u 19. časova na Savskom šetalištu – park Kalemegedan, otvoriće izložbu "Tvrđave i ostaci utvrđenih gradova Srbije".

 


Na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, do 8. oktobra 2009. godine, biće izložene fotografije  27 Tvrđava i ostataka utvrđenih gradova u Srbiji. Ovom prilikom biće promovisana publikacija o Tvrđavama Srbije, panoramski prikazi  i video spot Beogradske tvrđave, i najavljen sajt o Tvrđavama i ostaci utvrđenih gradova Srbije.


Izložba je deo velikog projekta koji je pokrenulo Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština,  da se   Tvrđave i ostaci utvrđenih gradova, otrgnu od zaborava i prezentuje javnosti kao deo kulturnog i istorijskog nasleđa, ali i kao moguć turistički potencijal zemlje.


Tvrđave, koje najčešće  dominiraju krajolikom iznad koga se uzdižu, odavno su izgubile svoju vojnu, a ne retko i bilo kakvu upotrebu funkciju. Zapuštene, najčešće zasute šutom i obrasle vegetacijom i dalje se opiru vremenu i ljudima, i svedoče o minulim epohama, raspaljujući maštu mnogih generacija.


"Stara utvrđenja davno su izgubila svoje nekadašnje funkcije. Vojne posade napustile su njihove bedeme prepuštajući ih zubu vremena i nehatu ljudi. U našem dobu ova dragocena svedočanstva prošlosti postala su deo kulturnog nasleđa. Probuđen je interes istraživača i konzervatora da se te drevne ruševine sačuvaju od daljeg propadanja i tako, uz obnove i uređenje, prilagode potrebama savremenog čoveka" – iz predgovora dr Marka Popovića.


 


Datum objavljivanja: 13.08.2009.