Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

TV Galerija

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u utorak 26. marta posle razgovora "Umetnost i javna televizija" u 18.h , održaće se otvaranje izložbe u 20.h pod nazivom "Političke prakse postjugoslovenske umetnosti".

 


"Političke prakse (post-) jugoslovenske umetnosti" je dugoročni projekat u okviru kojeg sarađuju četiri nezavisne kulturne organizacije iz regiona: WHW Zagreb, SCCA / pro.ba Sarajevo, PRELOM KOLEKTIV Beograd i Centar za nove medije-kuda.org Novi Sad.


Sastavni deo "Političkih praksi (post-) jugoslovenske umetnosti" čini izložba "TV galerija" koja je u decembru 2007. godine predstavljena u Zagrebu. Kustos i istoričar umetnosti Dunja Blažević 1981. pokreće saradnju s Televizijom Beograd. Od 1981 uređuje priloge o savremenoj umetnosti u emisijama "Petkom u 22" i "Druga umetnost". Ta serija prerasta u redovnu mesečnu emisiju pod nazivom "TV galerija", koja se u jugoslovenskoj mreži emituje od 1984 do 1991 godine. "TV Galerija " predstavlja važan dokument interdisciplinarne, društveno angažovane umetničke i kustoske prakse i do danas ostaje nedostignuti model koncepcije javne televizije i mesta umetnosti u sklopu nje.


 


 



Datum objavljivanja: 20.02.2008.