Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

TV Galerija

"Političke prakse (post-) jugoslovenske umetnosti" je projekat koji se bavi multidisciplinarnim istraživanjem, mapiranjem i analizom istorijskih, drušveno-političkih i ekonomskih uslova koji vode ka današnjoj konstelaciji umetničkih praksi, intelektualne i kulturne produkcije u post-socijalistickom prostoru bivše Jugoslavije danas definisanog kao "Jugoistočna Evropa", odnosno "Zapadni Balkan".

 


Kustoskinja i istoričarka umetnosti Dunja Blažević, pod čijim se vođstvom Galerija Studentskog kulturnog centra u Beogradu tokom 1970-ih profilisala u prostor otvoren umetničkim eksperimentima, novim medijima i kritičkoj perspektivi, 1981. godine počinje da radi kao urednica u Redakciji za kulturu Televizije Beograd. Od 1981. uređuje priloge o savremenoj umetnosti u emisijama "Petkom u 22" i započinje autorski da uređuje seriju emisija pod nazivom "Druga umetnost". Ova serija prerasta u redovnu mesečnu emisiju pod nazivom "TV Galerija", koja se u jugoslovenskoj mreži emituje do 1991. godine. "TV Galerija" predstavlja društveno angažovanu umetničku i kustosku medijsku praksu. Ona do danas ostaje nedostignuti model koncepcije javne televizije, te važan dokument o odnosima umetnosti i javnih medija u kontekstu kulture, kulturne politike i kulturnih praksi 80-ih godina 20. veka.


Izložba "TV Galerija" do sada je održana u Zagrebu, Novom Sadu i Sarajevu. 


Emisije su ustupljene iz arhiva Radio Televizije Beograd 


SLUČAJ SKC-a 1970-TIH GODINA 


Izložba dokumenata, fotografija, tekstova, filmova, svedočanstava i istraživackih beleški "Slučaj SKC-a 1970-tih godina" predstavlja početnu fazu u istraživanju ključnih aspekata opšte konstelacije umetnosti i politike u SFRJ. "Slučaj" SKC-a  karakterističan je za strategije koje su, posle događaja '68, vodile izolaciji, pacifikaciji i institucionalizaciji studentske ili omladinske kulture, kao i stvaranju tzv. "organizovane alternative". Fokus ovog projekta jeste na progresivnim i kritičkim iskustvima umetnosti 1970-ih godina sa ciljem da se iznađe jedna genealogija socio-kulturnih praksi koja bi pokazala njihovu relevantnost za analizu savremene kulturne proizvodnje u post-jugoslovenskim, neo-liberalnim uslovima.


Izložba je otvorena do 28. avgusta, 2008.


Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 05.08.2008.