Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Turneja u Gradu

U ponedeljak, 4. maja u Evropskom centru za kulturu i debatu, Grad, Braće Krsmanović 4, otvara se izložba "Turneja". Scenografske skice, fotografije, kostimi i plakati rađene za istoimini film i pozorišnu predstavu našeg poznatog reditelja Gorana Markovića.

 


GRAD vam sa ponosom predstavlja izložbu TURNEJA.

Scenografske skice, fotografije, kostimi i plakati rađene za istoimini film i pozorišnu predstavu našeg poznatog reditelja Gorana Markovića. Ko su umetnici bez čijih kreacija se ne može zaokružiti ciklus stvaranja jednog velikog filma ili predstave? Predstavljamo Ljiljanu Petrović, Veljka Despotovića, Zdravka Mićanovića i Geroslava Zarića kao i studente četvrte godine smera grafički dizajn i fotografija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Film je rađen u produkciji kuće Testament Films.


"Turneja" je priča o grupi beogradskih glumaca koji u potrazi za zaradom kreću u nepredvidivu avanturu po zaraćenim područjima na teritorijama Srpske Krajine i Republike Srpske 1993. godine.Na tom putu doživljavaju neprijatna, duhovita, bolna i šokantna iskustva, ali stiču i saznanje o životu i ratu u okruženju o kojem nisu imali gotovo nikakve informacije. Film Turneja ima iza sebe vec dosta nagrada na Filmskim festivalima i u zemlji i  u inostranstvu.


TURNEJA, Goran Marković

Autorski pristup


Svaki film o ratu je, po definiciji, antiratni. Umetnost je već svojom prirodom na strani čoveka, života a protiv razaranja, smrti. S te strane, znači, nisam imao dileme o stavu koji "Turneja"  zauzima: ovaj film je veoma angažovan u osudi krvavih događaja koji su se odigrali na prostorima bivše Jugoslavije.

Ono što je, međutim, u ovom filmu posebno jeste pogled na taj užasni rat. On je predstavljen preko posebne grupice ljudi koja svet vidi malo drugačije od ostalih. Glumci su u isto vreme i ozbiljan i neozbiljan narod, u prirodi njihove umetnosti je nešto što je veoma detinjasto ali i veoma, veoma duboko. Oni se često ponašaju kao deca nesvesna ozbiljnosti zadataka koje život postavlja pred ljude ali i kao bića koja bolje od ostalih mogu da prerade suštinu čovekove sudbine u nešto što je svima razumljivo. Oni su i deca i mislioci, neodgovorni i veoma angažovani, površni i strasni.

Paradoksalni položaj glumca suprostavljenog ratnom užasu je glavni diskurs ove priče. Sve strašne stvari su pretstavljene po malo komično, smešne situacije lako prelaze u tragične. Po vrsti filma ovo je klasični road movie ali po užem određenju ratna komedija. Ili tragikomedija, ako hoćete.


SCENARIO I REŽIJA

Goran Marković / Rođen 1946. u Beogradu. 1965. – 1970. studira filmsku režiju u Pragu, Čehoslovačka.  Posle završenih studija, od 1970. – 1976. za televiziju radi dokumentarne filmove. Od 1976 g. snima igrane filmove: "Specijalno vaspitanje", "Nacionalna klasa", "Majstori, majstori", "Variola vera",  "Tajvanska kanasta", "Već viđeno", "Sabirni centar", "Tito i ja" "Urnebesna tragedija", "Srbija godine nulte", "Kordon" i "Turneja". Redovni je profesor na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu.

 




KOSTIMOGRAFIJA ZA FILM

Ljiljana Petrović / vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i može se s pravom reći najaktivnija kostimografkinja kada su domaći film i pozorište u pitanju. Autor je kostima za mnoge TV drame, kratkometražne filmove ali i za igrane filmove među kojima su i Turneja, Klopka, Apsolutnih sto, Mali svet, Kad porastem biću Kengur, Munje, Nož... Autor je kostimografije za preko sto pozorišnih predstava:Terapija, Dr Šuster, Kralj Lir, Don Kihot, Kontejner sa pet zvezdica, Villa Sachino... Trenutno je angažovana kao kostimograf za  predstavu "Falsifikator" u Beogradskom dramskom pozorištu, u režiji Gorana Markovića. Autor je kostima za više od 300 reklamnih i muzičkih spotova. Dobitnik više nagrada za svoj umetnički rad. Svoje radove je izlagala u zemlji i inostranstvu.




SCENOGRAFIJA ZA FILM

Veljko Despotović / jedan od naših najznačajnijih filmskih scenografa. Teško je tako bogatu biografiju predstaviti u par redova. Karijeru započinje radom na filmu "Čovek iz hrastove šume", režisera i slikara Miće Popovića, a do danas je uradio preko 150 domaćih i stranih filmova i koprodukcija kao scenograf, art director i production designer. Među njima su i Pop Cira i Pop Spira, Zvižduk u osam, Krvava kosulja, Džingis Kan, Pekimpoov Gvozdeni Krst, Usijanje, Šćepan mali, Skupljači perja, Davitelj protiv davitelja, Ko to tamo peva, Urnebesna tragedija, Tito i ja, T.T. Sindrom, Lavirint, Kordon, Jesen stiže dunjo moja, Čarlston za ognjenku i Turneja. Autor je scenografija za oko 250 televizijskih drama, serija, filmova i raznih zabavnih emisija. U pozorištu je radio na scenografijama za predstave Bekstvo (M.A. Bulgakova), Čudo u Šarganu (Ljubomira Simovića) i druge. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja na Jugoslovnskim filmskim festivalima i nagradama od odruženja ULUPDSa. Dobitnik je nagrade za životno delo. Član je akademije filmske umetnosti i nauke. Izlagao je na mnogim samostalnim i zajedničkim izložbama filmske scenografije u zemlji i inostranstvu. Jedan je od najistaknutijih filmskih i televizijskih scenografa u Srbiji.

 


SCENOGRAFIJA ZA PREDSTAVU

Geroslav Zarić / Autor preko dvestotine pozorišnih scenografija. Redovni je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se i slikarstvom i scenskim dizajnom. Kao scenograf sarađivao je sa mnogim festivalima: BELEF, Budva grad teatar, Ohrdisko leto. Uradio je i veliki broj scenografija za televiziju, u dramskim i serijskim emisijama. Važnije predstave za koje je uradio scenografiju su: Sveti Georgije ubiva aždahu, Kir Janja, Laža i paralaža, Sabirni centar, San letnje noći, Besnilo, Pokondirena tikva, Jegorov put...




PLAKAT PREDSTAVU postavljenu u Ateljeu 212, 1996. godine

Zdravko Mićanović /akademski slikar i magistar primenjenih umetnosti. Docent na  fakultetu primenjenih umetnosti na predmetu Plakat od 2004. godine. Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom, stripom, karikaturom i crtežom. Realizovao veliki broj plakata, a najviše za pozorišne kuće između: Narodno pozorište u Beogradu, Atelje 212, Kruševačko pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Narodno pozorište Tuzla, TKT Tuzla, Pozorišni susreti BiH, Brčko...


PLAKAT ZA FILM

Studenti četvrte godine sa smera grafički dizajn i fotografija, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu radili su plakate za film Turneja kao završni zadatak u trećoj godini školske 2007/08 u sklopu programske oblasti Kulturni plakat.

Izlagači:

Dimitar Vuksanov, grafički dizajn

Hana Tegeltija, grafički dizajn

Josip Vrandečić , fotografija

Jovana Laković, fotografija

Katarina Pavlović, grafički dizajn

Mina Piščević, grafički dizajn

Srđan Mijajlović, fotografija

Stevan Kostić, grafički dizajn

Tijana Bogosavljević, fotografija

Filip Cakić, grafički dizajn

Ivana Aleksov, grafički dizajn

Zorana Lalić, fotografija

Neda Maan Shiet, grafički dizajn




16. maj 2009 u 20 30h  Turneja, filmska projekcija


Zahvaljujući producentskoj kući Testament FilmS, u okviru manifestaciji Noć Muzeja imaćemo prilike da pogledamo film Turneja Gorana Markovića.


 


Datum objavljivanja: 04.05.2009.