Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Trpković & Bjelica: Saučesnici u prepletu vremena

U Prodajnoj galeriji Beograd od 13. avgusta otvorena je izložba Jelene Trpković i Žarka Bjelice, pod nazivom, "Saučesnici u prepletu vremena". 13 - 31. avgust 2020.

 



 


Jelena Trpković je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bila je dugogodišnji profesor  Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je na velikom broju samostalnih izložbi, a njeni radovi se nalaze u mnogim značajnim muzejskim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je  više nagrada od kojih izdvajamo  Nagradu iz fonda Ivan Tabaković SANU.



Žarko Bijelica je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na brojnim samostalnim i  kolektivnim izložbama. Dobitnik je nekoliko značajnih nagrada, a njegovi radovi nalaze se u mnogim zbirkama u zemlji i inostranstvu.



Višedecenijske kolege, osobe bliskih senzibiliteta sa sličnim shvatanjima života i umetnosti, predstavljaju po prvi put svoje radove, nastale u poslednjih nekoliko godina, u okviru jedne zajedničke izložbe. Konverzacijsku komponentu njihovog rada moguće je pronaći u apsurdnim sastavima kolažne slike (Trpković) i kompozitne skulpture (Žarko Bjelica) eksplotisanim iz zvanične retorike njihovog neposrednog kulturološkog i političkog okruženja, radovima negovanim na iskustvima istorijske dade i nadrealizma, pop arta ili novog realizma. Prema rečima  autora : „U različitim materijalima, početnim pozicijama, okruženju i rukopisima, mislimo da se na jednom mestu može sagledati ironija, sarkazam i apsurd, naizgled lako napravljenih artifakata, a u stvarnosti proizašlih iz iskustva života, rada i literature“.



Jelena Trpković beleži društveni segment vremena kroz geografiju i istorijski tok njegovog proticanja i prožimanja. Kolažira mesta i pojave, dvodimenzionalno slaže likovne priče u planovima, jednu preko druge, da bi napravila novi narativni odnos i podvukla određeni stav. Tamo gde smatra da je potrebno, direktno interveniše, docrtava nedostajuće delove i uspostavlja nove veze.

...

Radovi Žarka Bjelice napravljeni su od predmeta nađenih, razbacanih svuda oko nas, utilitarnih ili ne, delova neke nepoznate celine, najčešće ostavljenih kao otpad, odbačenih iz svog upotrebnog toka i funkcije. Njihov povratak u život je konstrukcija umetničke imaginacije i početak priče. Predmeti, “likovi”, postaju ansambli sa potpuno novim sadržajima i značenjima.



           

        Dragica Vuković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



 


Datum objavljivanja: 11.08.2020.