Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Trijenale proširenih medija RE-KONEKCIJA 2019

Trijenale proširenih medija RE-KONEKCIJA 2019 Učešće austrijskog umetnika Virgila Vidriha Četvrtak, 18. april, UP Cvijeta Zuzorić, Kalemegdan

 



 


Otvaranju Trijenala prisustvovaće austrijski multimedijalni umetnik, sineasta, reditelj i profesor umetnosti i nauke Virgil Vidrih, koji će pre otvaranja Trijenala u Dvorani kulturnog centra Beograda imati projekciju svoje video instalacije "tx-reverse 360°", a zatim i predavanje na temu “Time bending media” u 17h u Paviljonu Cvijeta Zuzorić. Učešće Virgila Vidrih na Trijenalu proširenih medija realizuje se u saradnji Udruženja likovnih umetnika Srbije ULUS, Austrijskog kulturnog foruma, kompanije Wiener Städtische Osiguranje i Kulturnog centra Beograda.


Virgil Vidrih (*1967, Salcburg) je scenarista, filmski reditelj, multimedijalni umetnik i profesor “Umetnosti i nauke” na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Njegov kratki film “Kopirnica” bio je nominovan za Oskara. Za svoj rad dobio je preko 130 međunarodnih nagrada. Virgil Vidrih uključen je u razne projekte u svojstvu projektnog menadžera, koncepcionaliste, dizajnera izložbi ili umetničkog direktora u izradi scenarija, kratkih i dugometražnih filmova, instalacija, izložbi i čitavih muzeja kao i međunarodnih istraživanja. U okviru Trijenala proširenih medija 2019, na poziv prof. dr Biljane Jović, docenta Univerziteta u Beogradu, u selekciji Nenada Glišića, Virgil Vidrih dolazi u Srbiju kako bi prisustvovao svečanom otvaranju Trijenala i predstavio svoj rad kroz nekoliko programa:



16:00 video instalacija "tx-reverse 360°" (2018, Martin Rajnhart, Virgil Vidrih)

Projekcija u prisustvu Virgila Vidriha

Program Trijenala proširenih medija

Dvorana Kulturnog centra Beograda

Kolarčeva 6



17:00 predavanje Virgila Vidriha „Time bending media“ u kome će govoriti o svom radu, sa posebnim akcentom na radovima izloženim na Trijenalu - video instalacija "tx-reverse 360°" (Martin Rajnhart, Virgil Vidrih, 2018) i interaktivna video instalacija "tx-mirror" (Martin Rajnhart, Virgil Vidrih, 2018)

Program Trijenala proširenih medija

Paviljon Cvijeta Zuzorić

Mali Kalemegdan 1



19:00 svečano otvaranje Trijenala proširenih medija

U prisustvu Virgila Vidriha i drugih međunarodnih i domaćih učesnika.



Više o Virgilu Vidrihu i njegovom radu: https://www.widrichfilm.com/en



Ovaj program relizuje se u saradnji u saradnji Udruženja likovnih umetnika Srbije ULUS, Austrijskog kulturnog foruma, kompanije Wiener Städtische Osiguranje i Kulturnog centra Beograda.





30.04 2019 18h Paviljon Cvijeta Zuzorić, Mali Kalemegdan 1

18h I.: Marica Radojčić – žena, matematičarka, umetnica

1. Selman Trtovac (RS): Marica Radojčić, umetnica i matematičarka – sećanja na jednu genijalnu ženu

2. Milica Lapčević (RS): Duhovnost u umetnosti i nauci - razotkrivanje mitova o strukturiranom znanju u projektima Marice Radojčić





Umetnost i nauka-u susret povratku ka mitskom?osvetljavanje tame-uranjanje u šum

epistemologija umetnosti i nauke u savremenoj digitalnoj kulturi i post-modernoj post-digitalnoj kulturi kao problem dominacije senzornih modaliteta i njihovih implikacija na specifične medije u konstrukciji specifičnih realnosti kao i mistifikacija umetnosti i nauke u sociopolitičkom stilu (života)



II.Različite vrste znanja-različiti načini postizanja

životne ravnoteže



2.1...Velimir Abramović(RS):”O fizičkom i metafičkom značenju mase i energije čoveka i njenim  potencijalima”



2. Verner Jauk(AT):”Epistemologija zvuka- uranjanje u šum”



III.Znanje izmedju “sjaja”genija i poslovnog proizvoda-pitanje kako ga “deliti”



3.1. Aleksandar Protić (FR): Tesla kao mit i inspiracija

(video-talk "á distance“)



2. Ana Trajković (DE): osvetljavanje tame-moć osnaživanja?


 



 


Datum objavljivanja: 16.04.2019.