Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tri tačke...

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1, Pančevo izložba Tri tačke... Marija Stanojlović, Nadežda Đukanović Pantelić i Bojan Savić od 26. aprila do 11. maja 2021.

 







radno vreme: radnim danima, od 9.00 do13.00 i od 17.00 do 20.00



Kao što tri tačke mogu značiti produžetak smisla, tri umetnika su se prepoznala kao te tri tačke. Svako iz svog ugla doprinosi ovoj izložbi kroz lični pečat koji već decenijama gradi na umetničkoj sceni. Dve keramičarke se kroz figuraciju izražavaju različitim pristupima. Marija Stanojlović kroz skulpturalno sagledavanje sveta pravi iskorak ka figuraciji u keramičkoj tehnici kamenina, dok se Nadežda Đukanović Pantelić već godinama bavi satirom kroz karikaturalni prikaz scena iz svakodnevnog života. Bojan Savić svojim slikama „putuje” Mediteranom kroz živopisni kolorit, sanjajući brodove i plavetnilo mora.



Na prvi pogled različiti ali po senzibilitetu srodni, savršeno se uklapaju i prožimaju koloritom i poetikom. Spoj skulpture sa slikama daje razigranost i dinamiku, podstičući posetioce da obrate pažnju na postavku.



 



Marija Stanojlović, diplomirana keramičarka rođena je 1972. u Pančevu. Diplomirala je na Akademiji primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek keramika, 1996.



Samostalne izložbe:

Galerija „Nova”, Pančevo, 1996.

Kuća Đure Jakšića, Beograd, 1998.

Savremena galerija Centra za kulturu, Pančevo, 1999.

„Mali likovni salon”, Kragujevac, 2000.

„Salon 77”, Niš, 2004.

Savremena galerija Centra za kulturu, Pančevo, 2007.

BMA, Roterdam, 2007.

Galerija „Singidunum”, Beograd, 2019.







 



Nadežda Đukanović Pantelić, diplomirana keramičarka



Rođena je 1971. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1996, na odseku za keramiku, u klasi profesora Branislava Stajevića. Član je ULUPUDS-a od 1998, otkad je u statusu samostalnog umetnika. Od 1994. aktivno izlaže. Do sada je učestvovala na preko 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala osam puta. Učestvovala je na više umetničkih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je godišnjih nagrada ULUPUDS-a za najbolju izložbu za 2001. i 2005. godinu. Živi i radi u Beogradu.



        

Bojan Savić, diplomirani slikar



Godine 1994. završio je XIV beogradsku gimnaziju, a 1996. upisao je Akademiju primenjenih umetnosti i dizajna. Diplomirao je 2001. godine na odseku za zidno slikarstvo i restauraciju, u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Učestvovao je u više međunarodnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu, a bio je i lider međunarodnih art kampova i radionica. Član je ULUPUDUS-a i ARTE grupe. Dobitnik je nagrade ARTE grupe: Slikar godine 2012. Učestvovao je u radionicama i projektima za decu i odrasle s posebnim potrebama, kao i u likovnoj radionici fuzionisanog stakla. Iskustvo u radu s decom stekao je kroz desetogodišnji rad u osnovnim školama „Arčibald Rajs”, „Jovan Popović” i „Sava Šumanović”. Godine 2013. dobio je pohvalu na bijenalu akvarela.


 



Datum objavljivanja: 28.04.2021.