Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tri događaja u galeriji Progres

Balkankult Fondacija, Međunarodni festival hleba i galerija Progres organizatori su jedinstvene međunarodne kulturne manifestacije u trajanju od 4. do 8. avgusta 2008. godine.


 


U okviru četvorodnevne manifestacije, posetioci će u Knez Mihailovoj 27 imati prilike da u istom prostoru vide tri izložbe: Međunarodna likovna izložba ekslibris radova, "Hleb kulturna baština” i Izbor najboljih nagrađenih radova sa Drugog trijenala Međunarodnog ekslibris konkursa koji organizuje Balkankult Fondacija.


 Na trijenalu je učestvovalo 412 umetnika iz 48 zemalja sveta, sa ukupno 822 radova. Međunarodni žiri je odabrao najbolje radove i izdvojio 250 ekslibrisa koji će biti prikazani na izložbi. Značaj same forme likovnog iskazivanja, exlibrisa jeste i u tome da su u jednom malom umetničkom delu spojeni inventivnost i slava autora, ali i naručioca tog dela, kao i specifiičnost teme koja se obrađuje u ovom slučaju a to je Hleb – kulturna baština.


Ruski reklamni plakati na temu hleba i pekarstva od 1895. do 1959. godine pri čemu je cilj bio propaganda! U periodu carske Rusije bio je to industrijski rast i uvođenje novih proizvodnih marki, u periodu SSSR širenje nove ideologije i njenih privrednih uspeha odnosno širenje optimizma. Tematske poruke su povezane sa hlebom i pekarstvom, ali plakati prate aktuelne privredne i ideološke procese. Propagandni cilj ovih plakata svakako ne umanjuje njihove dizajnerske, odnosno likovne vrednosti. Naručioci su angažovali renomirane umetnike.


Srpski muzej hleba iz Pećinaca, jedinstvena je, nezavisna, porodična muzejska institucija porodice Jeremić. Muzej je podeljen u tri celine - tri zbirke a predstavlja jedinstveno umetničko delo idejnog tvorca i osnivača, slikara Slobodana Jeremića Jeremije. U Galeriji Progres za posetioce, u okviru manifestacije, biće prikazivani i najbolji dokumentarni filmovi posvećeni ovoj temi.


 



Datum objavljivanja: 01.08.2008.