Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Treperenje

U crtežima iz ciklusa "Treperenje", Jelene Šalinić, crtež je treptaj koji traje beskonačno, jer vreme teče unutar njega. Crtačka tehnika je olovka u boji i grafit, a bazična struktura je kontrast punog i praznog prostora gde je potencirana krajnja naturalistička obrada.

 


Motivi su veristički prikazane životinje koje se uvek i isključivo nalaze u pejzažu. Tako jedan elemenat u naturalnom okruženju čini mikrosavršenost, dok se makrosavršenost iskazuje kroz celinu predmeta. Tu čovek nije prisutan, ali su prisutni crteži igračaka životinja, koje su tu da zamene sam život. Ovakav prikaz ima svrhu da našu misao i duhovni pogled uputi ka bezglasnom vrisku vasione i pošalje joj opomenu.



Jelena Šalinić je rođena 1976. godine u Kraljevu. Srednju umetničku školu "Đorde Krstić" završila je u Nišu kao đak generacije. Na Fakultetu likovnih umetnosti (odsek slikarstvo, Beograd) diplomirala je 2000. godine u klasi profesora Anđelke Bojović, proglašena je za studenta generacije. Magistrirala je 2003. godine kod istog profesora. Zaposlena kao asistent na predmetu crtanje i slikanje, na Filološko-Umetničkom fakultetu u Kragujevcu (FILUM). Član je ULUS-a od 2001. godine.


Lepotu crteža vidimo okom, a opomenu spoznajemo umom.


Izložba će biti otvorena do 8.avgusta 2008.


 



Datum objavljivanja: 21.07.2008.