Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Trenutak Dragana Radivojevića - Slike i skulpture

Kolekcija slika i skulptura pod nazivom "Trenutak Dragana Radivojevića" biće otvorena u četvrtak, 23. novembra 2017. godine u 19 časova, u Galeriji `73 . Izložba će trajati do 5. decembra 2017. g.


 


Postavku će činiti radovi dvadeset jednog autora: Miodraga Rogića, Todora M. Stevanovića, Predraga Neškovića, Božidara Babića, Balše Rajčevića, Miroslava Arsića, Milana Blanuše, Jovana I. Rakidžića , Kemala Ramujkića, Aleksandra Cvetkovića, Damjana Đakova, Bože Ilića, Radenka Miševića, Zorana Petrovića, Matije Vukovića, Nikole Koke Jankovića, Radomira Reljića, Radislava Raše Trkulje, Miroslava Stupovskog, Živka Đaka i Dušana Junačkova.




O nastanku ove kolekcije i načinu na koji su dela brižljivo godinama prikupljana, u tekstu za katalog Boško Stepanović, kustos ove izložbe, između ostalog je istakao:  „Ova izložbena postavka obuhvata deo umetničkih radova iz jedne beogradske privatne zbirke stvarane  u poslednjih tridesetak godina. Zbirku čine umetnička dela naših poznatih umetnika nastala u periodu od 70 tih godina prošlog veka do danas. Jasno je da su neka dela nekome zanimljivija i bolja od drugih te tako treba gledati i ova, bez ikakve pretenciozne namere. O većini radova sa izložbe  postoje priče o tome kako su se našli u zbirci. Te priče su deo sećanja onih koji su delili svoje stvaralačke, poslovne i sakupljačke vizije.  Kao svedok njenog razvoja od početka do danas, pamtim mnoge pojedinosti i događaje,  umetnike,  kolekcionare i galeriste, bez kojih bi život umetnosti bio nezamisliv, kao i ova zbirka.  Ipak, ovo je izložba posvećena govoru umetnosti čiji se pojam danas sve različitije određuje kao i mnogi drugi kriterijumi vrednosti. Kolekcionarsko poimanje umetnosti se obrazuje pod okriljem sredine u kojoj se razvija, ali iako iskustveno ono u suštini krije svojevrsni eskapizam, želju da se ode u neka imaginarna podneblja koja se reflektuju kroz umetnost. Zato ova izložba na razgranat način uspostavlja svoju koncepciju, odnosno određeno  razumevanje smisla i značenja likovnog stvaralaštva,  kroz odabrane  radove koji  obuhvataju vidove umetničkog stvaralaštva od figurativnog do apstraktnog izraza. Ono što ih intimno povezuje je jedan uži krug ličnih poznanstva i spoznaje umetnosti kome kao simpatizer pripada i vlasnik ove zbirke. Zašto baš ovi umetnici, neka bude nedorečeno, neka ostane tajna.“


 


 


 



Datum objavljivanja: 20.11.2017.