Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Treći Beograd

U nedelju, 20. marta, otvara se nova galerija - Treći Beograd. Uz instalaciju založenih Smederevaca, Treći Beograd stvoriće Utopliju - toplo mesto za umetnički rad i percepciju.

 


Kao novi umetnički prostor grada - mentalno i fizički, ova galerija počinje svoj deo budućnosti na levoj obali Dunava. Treći Beograd je umetnička zadruga - samoorganizacija 8 vizuelnih umetnika inspirisana modelom u kojem su ratari udruživali svoja sredstva za rad u cilju efikasnije proizvodnje. Nakon raspada starih struktura u kulturi, ovo je jedan od načina da se označi mesto za umetnika i umetničko delovanje. Naziv Treći Beograd je preuzet iz urbanističke terminologije. U teritorijalnoj podeli postoji prvi Beograd, odnosno staro gradsko jezgro; drugi je Novi Beograd, deo grada sa leve obale reke Save; a Treći je deo Beograda sa leve, banatske obale Dunava. U tom delu grada, do sada, nije postojala nijedna institucija kulutre.




Sam prostor sastoji se od galerije (10m x 7m x 4m), kao centralne prostorije; kluba, kao neformalnog mesta druženja i rezidencijalnih prostorija. Akcenat je stavljen na izlagačku delatnost, ali je prostor otvoren za predavanja, radionice i alternativne kulturne i umetničke događaje kao i važnu saradnju iz regiona. Dvorište sa marinom za brodiće je zamišljeno kao otvorena pozornica za različita dešavanja.


Treći Beograd su : Milorad Mladenović, Radoš Antonijević, Olivera Parlić, Sanja Latinović, Selman Trtovac , Marko Marković, Marina Marković, Anica Vučetić.




http://www.trecibeograd.com/#contact

http://www.facebook.com/event.php?eid=116644231746672


http://www.designed.rs/blog/ket/jedna_topla_utopija


 


Datum objavljivanja: 16.03.2011.