Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

TRANSART

Italijanski institut za kulturu u svojoj Izložbenoj Sali u okviru Palate Italija ugostiće izbor dela Nikole Kolje Božovića, Igora Marsenića, Nikole Pešića, Filipa Radonjića i Nikole Savića, od 13. do 29. februara.


Ovih pet srpskih umetnika pozvani su da u organizaciji Federkulture (italijansko nacionalno udruženje koje deluje u oblasti kulture, turizma i sporta, sa sedištem u Rimu) učestvuju na Međunarodnom konkursu koji okuplja umetnike iz celog sveta i nosi ime “Centar/Periferija“ (Rim, 12. jul – 20. decembar 2007). Inicijativa Federkulture je predstavljala priliku za ohrabrivanje mladih umetnika, upoznavanje njihovih dela, kao i trenutak susreta i suočavanja novih umetničkih izraza i oblika italijanske i inostrane umetnosti.


Filip Radonjić u svojim delima daje primat vizuelnoj umetnosti i njegovi radovi, a uglavnom su to eksperimenti u video i tehnikama štampe, bili su izloženi na bečkoj izložbi Art Expo, na izložbi Interferenze u Trstu, i na raznim drugim izložbama u Italiji i Galeriji Zvono u Beogradu. Studirao je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Beogradu, a trenutno završava studije kompjuterske umetnosti u Kanadi, na Univerzitetu u Montrealu. Nikola Kolja Božović je rođen 1975. godine u Beogradu, gde živi i radi. Studirao je slikarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu i od 2001. na istoj Akademiji predaje kao vanredni profesor. U mnogobrojne nagrade koje je primio ubrajaju se i Beli anđeo, kolonije Mileševa, 1999. godine i Zlatna paleta Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Jedan je od osnivača grupe HYPE i Udruženja Art of reality. Poslednjih godina, svoja dela redovno izlaže u Srbiji i u inostranstvu (Ljubljana, Pariz, Rim). Nikola Pešić je rođen u Beogradu 1973. godine, magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Mrđana Bajića i završio postdiplomske studije skulpture u Štutgartu, u Nemačkoj,  u klasi profesora Mihe Ulmana, za šta je dobio stipendiju Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD). Izlagao je na značajnim domaćim izložbama, poput Oktobarskog salona i Bijenala mladih u Vršcu, kao i na više grupnih izložbi u inostranstvu. Igor Marsenić je rođen 1974. u Šapcu. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1998. godine i član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1999. Jedan je od osnivača grupe umetnika HYPE. Njegovi poslednji radovi su bili izloženi u Galeriji Zvono u Beogradu (monografski i oni sa drugim umetnicima grupe HYPE) i u Rimu, Kelnu, Moskvi, Beču i Berlinu. Nikola Savić, rođen 1973. godine, studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i aktivno je doprineo obnavljanju srpske umetničke scene vodeći Kerosene Group 2 zajedno sa Udruženjem mladih srpskih umetnika na III jugoslovenskom Bijenalu. Godine 1998. preselio se u London, gde i danas živi i radi, kako bi nastavio studije na londonskom Central Saint Martin's College of Art and Design. Godine 2003. i 2004. izabran je za 'Ida Branson Memorial Bequest Exhibition', a 2004. je učestvovao i na izložbi “O normalnosti” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Njegova dela su prisutna i u najvećim kolekcijama savremene umetnosti u svetu.


 



Datum objavljivanja: 11.02.2008.