Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Trajče Čatmov: Kreativnost i Mizerija

U petak 25. avgusta u 20:30 časova u Galeriji ŠTAB, izložbom slika “Kreativnost i Mizerija”, svojim radovima beogradskoj publici predstaviće se umetnik iz Makedonije Trajče Čatmov.


 


Njegovom izložbom svečano će biti otvorena jesenja izlagačka sezona Galerije ŠTAB. Publika će izložbu moći da pogleda do 29. avgusta, svakog dana od 14 do 22 časa. Muzička podrška na otvaranju biće Darko Džambasov.

 



 

O ciklusu "Kreativnost i Mizerija"

 



Trajče Čatmov izložbom "Kreativnost i Mizerija" publici prenosi slikovitu priču svojih emocionalnih doživljaja kroz različite aspekte ljudskog života… Lucidnošću iskusnog umetnika, Čatmov svojim delima stremi da kroz odabrane doživljaje oslika gotovo dečiju iskrenost, otkrivajući tako i svoju inspiraciju koja počinje tamo gde se individua po prvi put susreće sa određenom emocijom…Čatmov ne propušta da razotkrije i doživljaje svakodnevnih i naizgled običnih emocionalnih utisaka, kao što su pozdrav ili lično viđenje poroka. Demonstrirajući svoju nesvakidašnju energiju i moć imaginacije, on uspeva da sve ono što je u svakodnevlju izgubilo na značaju, prikaže na čudesno nov i energičan način, koji može duboko intrigirati, uzbuditi ili uznemiriti posmatrača prikazanih dela iz ciklusa Kreativnost i Mizerija.

 



Trajče Čatmov rođen je 16. maja 1971. u Skoplju. Srednje obrazovanje stekao je na smeru Biotehnologija u Gimnaziji u Velesu 1988. godine. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju diplomirao je 1996. u klasi profesora Rubensa Korubina. Postdiplomske studije slikarstava i filozofije (estetike) u klasi profesora Rodoljuba Atanasova, a pod mentorstvom profesora Kirila Temkova, završio je 2000. godine. Prva samostalna izložba Trajčeta Čatmova održana je 1997. na festivalu Ohridsko leto. Naredne samostalne izložbе održane su 2002. godine u Skopljui Velesu. U periodu 2006 - 2008. priređuje samostalne izložbe u Skoplju, Bitolju, Kavadarcima, Prilepu i Vranju (Srbija); 2001 - 2013. u Skoplju i Velesu, a 2016. godine Čatmov priređuje samostalnu izložbu u Skoplju. Učestvovao je na više grupnih izložbi kako u Makedoniji, tako i internacionalnih među kojima se izdvajaju one u Minhenu (Nemačka), Varšavi (Poljska), Kanagava (Japan), Murska Sobota (Slovenija), Kragujevcu (Srbija), Veliko Turnovo (Bugarska), ... Pored slikarstva, Čatmov se bavi fotografijom, animiranim i dokumentarnim filmom o čemu svedoče i nagrade za najbolju kameru i najbolju režiju za kratki dokumentarni film „Vrijeme“ koje je primio 1997. godine.


 



 


Datum objavljivanja: 23.08.2017.