Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tragovi - Vinča kao inspiracija

U Galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd u periodu od 16 - 29 juna održaće se izložba, "Tragovi - Vinča kao inspiracija".

 


"Posle Vizantije i etno - arta kao česte inspiracije, ovog puta, vinčanska kultura - neolitska kultura na tlu Beograda, je tema umetničkog stvaranja. Slikari, grafičari, keramičari, vajari, dizajneri tekstila, scenografi i mozaičari, velika grupa likovnih stvaralaca različitog senzibiliteta, izložiće svoje radove i predstaviti ih u različitim tehnikama i materijalima"


Rada Sikimić, idejni autor izložbe


Posle oficijelnih postavki dokumentarnog i faktografskog sadržaja koje je bilo predstavljeno javnosti u Srpskoj akademiji nauka i Konaku kneginje Ljubice, ovo je prva izložba u Beogradu koja je usledila sa direktnom inspiracijom na arheološkom materijalu Vinče.


Vinčanska kultura je vezana za vreme kasnog neolita u periodu od 5300 godine pre n. e., a završava oko 4300 god. pre n. e. Njeno trajanje je obeleženo jednom od najznačajnijih inovacija na evropskom prostoru - u vinčanskoj kulturi započinje organizovanje eksploatacije bakarne rude.


Magija i religija su zauzimale vidno mesto u svakodnevnom životu zajednice vinčanske kulture pa se i umetnička delatnost može podeliti na dekorativnu, ukrasnu, primenjenu i kultnu. Tehnike kojom su se služili Vinčanci su: slobodno modelovanje, modelovanje u kalupima, preko slikanja, graviranja, urezivanja, žljebljenja, duborezne tehnike izrezivanja, do suptilnih efekata raznih nijansi boja smišljeno postignutih na grnčariji tehnikom pečenja sudova. Sve ove karakteristike vinčanske kulture, najvećeg naselja i najpoznatijeg praistorijskog nalazišta u Srbiji,  poslužile su kao izuzetna inspiracija umetnicima.


Izložba će biti otvorena do 29. juna, a zatim preneta u "Centar za kulturu Grocke".


Realizacija izložbe: Liljana Subotić, istoričar umetnosti


 


Datum objavljivanja: 11.06.2009.