Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tragovi Branislava Stankovića

Branislav Stanković otvara samostalnu izložbu fotografija pod nazivom "Tragovi", 30. januara u 19. sati u Blok Galeriji, Jurija Gagarina 221, Novi Beograd. Radovi sa izložbe se mogu pogledati do 11. februara.

 


Tragovi


"Praćenje određenog motiva ili situacije u preseku ograničenog vremenskog  raspona, fokusiranje na detalje i pronicanje u jednostavne, pročišćene odnose unutar prepleta realnosti, a u funkciji približavanja lepote i magije na prvi pogled neuočljivog, ostaju kjučni stožeri Stankovićevih fotografija. Kompozicije, koje bismo u nekim primerima mogli nazvati minimalističkim, proizvode snažnu energiju vizuelnog polja, njihova struktura i tekstura ostvarene su bez postprodukcijskih intervencija i zasnovane isključivo na momentu u kome fotograf  snima, odnosno skoncentrisano interreaguje sa okruženjem. Time se akcentuje autentičnost osvešćenog iskustva i otvaraju novi pogledi posmatračima u susretu sa svakodnevicom, turbulentno zahvaćenom ubrzanjem savremenog življenja.

Tragovi su nastali na  parkingu ispred Beogradske Arene na Novom Beogradu, specifičnom po tome što se koristi samo povremeno i ostavlja utisak napuštene, tranzitne površine neodređene namene. Na taj način se lokacija izvrsno podudarila sa predmetom autorovog interesovanja. Tragovi, kao takvi, predstavljaju indeksne znakove dvostrukog karaktera, koji čuvaju svedočanstvo o prošlom prisustvu zbivanja, istovremeno uključujući u sebe prazninu odsustva i podložnost stalnom menjanju i nestanku. Otuda fotografije Tragova donose slojeve zapisa i prazna, savremenom signalizacijom obeležena, parking mesta. Lokacija nastanka ovih umetničkih radova indikativna je u još jednom pogledu, s obzirom da je reč o mestu, koje po rečima autora, asocira na neku vrstu prekida ili pustinje u centru užurbanog, poslovnog dela Novog Beograda. Na taj način fotografije Branislava Stankovića suptilno uvode u razmatranje vremensku dimenziju opaženog u relaciji sa procesom gledanja i ukazuju na momente neophodnog prekida, zastoja kako bi se sam čin posmatranja transformisao u viđenje i pronicanje. Ponekada nam ti momenti deluju kao zadivljujuće slučajnosti, kao trenuci u kojima stvari i forme skidaju sa sebe koprenu koju je naša inertnost prebacila preko njih. Temporalnost Tragova podcrtana je još jednim, gotovo živim motivom, koji se provlači i povlači kroz fotografije: a to je voda, ona isparava i menja se iz trenutka u trenutak, reflektujući odraz neba i plovećih oblaka. Tranzitivnost, prolaznost i cikličnost ponovo se pojavljuju u novoj ravni ove značenjske petlje spajajući čvrsto i fluidno, prolaznost i beskonačnost, trenutno i večno.

U posmatranju Stankovićevih fotografija Tragova vrlo svedenih motiva, nudi se međutim, bogatstvo vizuelnog iskustva, koje izvire iz tehnički savršenog vladanja medijem fotografije ali takođe iz još jedne vizuelne petlje, prelepe ambivalencije koja se pojavljuje sa asocijacijama na druge medije. Svojim radovima autor postiže likovnost slikarskog medija ili se, ako govorimo o grafičkim disciplinama, približava s jedne strane, taktilnosti i slobodi litografskog otiska a s druge, preciznosti i estetici grafičkog dizajna kroz tipografiju, odnose slova i brojeva otisnutih na tlu, mestimično prekrivenih ili zamućenih slojevima vode. Tragove Branislava Stankovića, stoga, možemo posmatrati izvan polja striktno ograničenog na doživljaj fotografije i dozvoljeno nam je da se slobodno krećemo i stvaramo značenjske relacije sa drugim sredstvima vizuelnog izražavanja i novim načinima percepcije i recepcije stvarnosti u kojoj živimo. Upravo je oneobičavanje realnosti jedno od bitnih elemenata radova Branislava Stankovića, kao potencijalno sredstavo kojim se mogu otvarati smernice i pratiti tragovi ka svežem posmatranju sveta koji nas okružuje često okoštalog i utonulog u mreže podrazumevajućeg."


Maida Gruden


Branislav Stanković 1996 - 2001. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjena grafika /  Fotografija, u klasi prof. Branimira Karanovića 2006. primljen u  Udruženje likovnih umetnika Srbije. Odsek: prošireni mediji


Odabrane grupne izložbe:

2007.        Solun, Helios centar za grafiku "Balkan focalizations"

2006.        Beograd, Paviljon Cvijeta Zuzorić – Jesenji salon ULUS-a

2006.        Maribor, "Magdalena - International Festival of Creative Communication"

2006.        Beograd, Britanski savet "Belgrade on the move"

2001.        Beograd, Muzej primenjenih umetnosti, diplomska izložba

2001.        Atina, Leica Academy

Nagrade:

2006.        Nagrada za plakat predstave Orfej,

"Magdalena" Festival kreativne komunikacije, Maribor

2006.        Nagrada za fotografiju, na izložbi "Belgrade on the move", British Council

2003.        XPOSE, festival digitalne umetnosti, nagrada za web dizajn


Portfolio Blok Galerija


 


Datum objavljivanja: 26.01.2009.