Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tragom vatre

U Galeriji '73 biće predstavljen izbor od dvadesetak radova galerijskog formata stvorenih u tehnici "Zlakusa", nastaloj na vekovnoj tradiciji koju i danas neguju majstori - grnčari u Zlakusi. Izložba traje od 20. juna, do 3. jula, 2008.


 


Međunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa" - Užice deo je autorskog projekta "Keramika Zlakusa", Sofije Bunardžić akademskog slikara - keramičara iz Užica. U periodu 1996 - 2007. godine, održano je dvanaest kolonija uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva za nauku i tehnologiju Republike Srbije i Opštine Užice.



U Galeriji '73 biće predstavljen izbor od dvadesetak radova galerijskog formata stvorenih u tehnici "Zlakusa", nastaloj na vekovnoj tradiciji koju i danas neguju majstori - grnčari u Zlakusi. Taj postupak je karakterističan po upotrebi specijalne gline koja se meša u preciznoj srazmeri sa mineralom kalcitom, korišćenju drvenog ručnog točka, a posude se prirodno suše i peku na otvorenoj vatri. Staroj tehnologiji umetnici su udahnuli savremeni izraz kroz građenje finih spona između tradicionalnog grnčarstva jedinstvenog po materijalu i metodu rada u ovom delu Evrope i sa druge strane savremenih tendencija u umetničkoj keramici.



Uz dela umetničke keramike biće prikazani i panoi sa fotografijama koje će omogućiti Beogradskoj publici da steknu uvid u način nastanka dela stvorenih u ovoj tehnici.


 


 



Datum objavljivanja: 18.06.2008.