Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Topčider - dvor Kneza Miloša

Promociji knjige Topčider – dvor kneza Miloša Obrenovića, autora Katarine Mitrović u izdanju Istorijskog muzeja Srbije. Ponedeljak, 17. novembar Galerija Istorijskog muzeja Srbije, Trg Nikole Pašića 11.

 


Topčider pripada onim prostornim celinama grada Beograda čiji je značaj za političku, kulturnu i društvenu istoriju Srbije i njenog glavnog grada od neprocenjive važnosti. U knjizi Katarine Mitrović, istoričarke umetnosti i kustosa Istorijskog muzeja Srbije, rekonstruišu se i tumače oni kulturni slojevi Topčidera koji su vezani za kneza Miloša Obrenovića i sam nastanak moderne srpske države. Autorka, koja se već više godina bavi istraživanjem dvorske kulture Srbije, povezuje  fenomen vladarskog dvora u Topčideru sa promenljivim odnosima snaga u istoriji Kneževine Srbije sagledavajući ga u kontekstu dinastičko-nacionalne ideologije Miloša Obrenovića i memorijalne politike njegovih naslednika na prestolu Srbije.


Budući da je Topčider jedna od onih prostornih celina Beograda čiji je potencijal nedovoljno iskorišćen, činilo bi nam veliku čast i zadovoljsvo da svojim prisustvom podržite istraživačke napore koje preduzimaju institucije kulture u cilju novih saznanja i efikasnije zaštite kulturno-istorijskog nasleđa.


Portfolio Istorijski muzej Srbije 


Datum objavljivanja: 14.11.2008.