Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tomislav Lučić

Tomislav Lučić otvara samostalnu izložbu digitalnih printova, 4. aprila u MP art galeriji u Novom Sadu. Izložba će trajati do 18. aprila, 2008. godine.


 


Naziv izložbe 3 in 1 asocira na mešavinu koja kod konzumenta izaziva sintezu ukusa, zadovoljstva i sreće, međutim ovde se radi o predstavljanju tri foto portreta jedne osobe. Istina je da bi se izložba mogla nazvati i 2 in 1 kao i to da se sa ovim nazivom ne bi puno pogrešilo. U svakom slučaju, izložba fotografija koju je priredio poznata urbana legenda Novog Sada Tomislav Lučić, šire poznat kao Foto Toma, ima za objekat/subjekat prezentacije drugu, medijski veoma poznatu ličnos, slikara, vajara, alegorijanca i od skora pop-artistu - Živka Grozdanića Geru. Spoj dvojice stvaralaca, jednog renomiranog klupskog fotografa i drugog poznatog skandal-majstora i umetnika velike relacione vokacije, doprineo je da se ova mešavina doživi svojom blagošću, poetičnošću i otvorenošći. Toma nije prvi put fotografisao i izložio Živka, ali se Živko nije ni opirao da neko drugi učini onaj napor koji on sam čini – promovisati sebe bar jedanput nedeljno u medijima. Ovog puta niti je to skandal vezan za promociju kritičnog diskursa njegovih pop-artističkih radova, niti pak odloženo neko od suđenja vezano za njih, niti energično zalaganje za izgradnju toliko neophodnog Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, čiji je on direktor. Ovo je jedan mali, skromi pomak u prezentaciji Gere kao ozbiljnog, dubokog i samosvesnog stvaraoca i mislioca. Foto Toma je uspeo da na kratak trenutak zadrži i snimi taj segment Gerine ličnosti i da nam na upečatljiv način to i predstavi.                                          

Jedan svakako veliki kuriozitet koji prati ovu izložbu je i taj da Tomislav Lučić, koji je zabeležio na hiljade fotografija gotovo svih važnijih i manje važnih dešavanja u Novom Sadu, zapravo nema sopstveni foto-aparat.



Tomislav Lučić

Rodjen u Novom Sadu, 1963. godine.

Autodidakt. Od 1995. se aktivno bavi dokumentarnom i life fotografijom, uglavnom svih većih ili manjih medijskih dešavanja u Novom Sadu, Beogradu, Srbiji. Bio je zaposlen u mnogim medijskim i drugim kućama, a boravio je i sporadično živeo u 15-tak zemalja. Radove permanentno predstavlja na raznim izložbama uglavnom klupske fotografije i to u tematskim ciklusima vezanim za pozorište, ulicu, koncerte, Žene,... 


 



Datum objavljivanja: 03.04.2008.