Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tomica Radulović: Obučeni u izmaglici

Izložba radova, "Obučeni u izmaglici" umetnika Tomice Radulovića koja se održava u Galeriji FLU. Izložba će trajati do 8. 6. 2022. godine.


 


OBUČENI U IZMAGLICI



Slike predstavljaju trenutke koji su se jednom odigrali i prošli, ali su ostali zabeleženi u svesti i aktivirani kasnije pronalaskom novog predmeta. To su evokacije određenog kretanja ili akcije. U  ovakvom postupku memorija  ima ključno mesto jer se njome opažaj prečišćava  od svega nepotrebnog i nebitnog. Može se reći da su opažaji iz realnog okruženja bili smešteni u iskustveni fundus, zatim prerađeni, da bi se iz naslaga pamćenja pojavili u slici  kao novoj vizuelnoj činjenici koja zatim postaje predmet novog opažanja. Ne dozvoljavajući jasno čitanje  dela slika leži u slojevima apstrakcije koji zadržavaju neizvesnost umesto da je rešavaju, davajući prednost raspoloženju nad narativnim, fokusirajući se na moćan ambijent, uporediv sa onim u žanru sporog horora.  Prkoseći jasnoj interpretaciji i radije istraživanju  slikarstva kao mesta gde su znanje i svest uhvaćeni u večnom stanju kretanja - stvari se pamte, zaboravljaju, menjaju izgled, a njihova lokacija u vremenu nikada nije fiksna i neprestano se menja. Kroz nelinearne narative spajaju se i razređuju granice između prošlosti i sadašnjosti, fikcije i stvarnosti; brojke se uklanjaju iz vremena i odbijaju  rešavanje.

Ovako predstavljen obilazak višestrukih dimenzija pamćenja, koristeći fotografije  i predmete pronađene na internetu ili u ličnom okruženju kao predloške za slike, sugeriše na činjenicu da se prošlost ne može svesti na koherentnu celinu. Ona uvek ostaje nepovezana i bezoblična stvar, strani i nesuvisli predmet koji mrmlja isto sećanje. U izvesnoj meri, krhke arhitekture koje komponujem pokušaj su da se obnovi sećanje na percepciju koja je izgubila svoj predmet. Stvaranje novog narativnog horizonta koji počinje onim što izgleda kao ostatak unutrašnje katastrofe. Jer ono što se sugeriše, uz nesvodljivost prošlosti, jeste mogućnost druge priče, drugog tela, drugog vremena i mesta.

Obučeni u kostime  u  ritualizovanim pozama  sa  telima bez glave, glavama bez lica, gestovi i priče čuvaju se i odbacuju – polako nestaju u mraku. Nije važno šta se nalazi ispod košulje, odela, uniforme ili  sjajne kože, već sama koža i koji narativi ili mogućnosti mogu na nju da se projektuju. Takođe  tako slike funkcionišu kao kože. Paradoksalno, nije važno odakle slike potiču, na čemu se temelje, kakav je njihov sadržaj ili stvarni kontekst. To je poput lišavanja slike  početnog značenja kako bi se sa njom konstruisalo novo. To je proces pražnjenja slika u ovom smislu. Ali pražnjenje uvek ostavlja trag originalnog sloja unutra . Svoje tajne čuvaju vešto uzdržano, „velom koji prekriva stvari“.







Tomica  Radulović je  rođen 1995.  u Banja Luci. Osnove i master  studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Vesne Knežević. Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija .



 samostalne izložbe  :

     Ispred leđa u  USILJS KORNJAČA, Beograd 2022.

    Narodni muzej U Smederevskoj Palanci,  Galerija moderne umetnosti, Smederevska Palanka, decembar 2020.



          kolektivne izložbe:



    2021.  , SKLOP(KA),Galerija FLU,Beograd

    2021.  ,24-25 godišnja izložba  likovnog kruga ,Muzej vojvodine,Novi Sad

    2021.  , Pogled u neočekivano, Paviljon Cvijete Zuzorić,Beograd

    2021.  , Izložba Novih članova ULUS-a, Paviljon Cvijete Zuzorić Beograd

    2019.  , Izložba studenata FLU   u  USILJS KORNJAČA, Beograd

    2019.  , Izložba radova nagrađenih studenata FLU, Galerija FLU, Beograd

    2019.  , Izložba studenata master studija FLU   ,,MASTERPIECES’’ izložbeni prostor  U10, Beograd 

    2019.  , 48. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU, Dom omladine, Beograd 

    2018.  , Izložba radova nagrađenih studenata FLU, Galerija FLU, Beograd 

    2018.  , 47. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU, Dom omladine, Beograd

    2017.  , 46. Izložba crteža i skulptura malog  formata  studenata FLU, Dom omladine, Beograd

Nagrade

   

    2019. Velika nagrada Fakulteta likovnih umetnosti  ,,Rista i Beta Vukanović ,slikari“

    2018. Nagrada za portret ,,Đorđe Bošan“ slikar i profesor ALU



 


 


Datum objavljivanja: 30.05.2022.