Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tok Dušana Petrovića

Još jedna vajarska izložba u programu Likovne galerije Kulturnog centra Beograda predstaviće najnovije radove beogradskog umetnika srednje generacije, Dušana Petrovića, skulpturalne forme u staklu.

 


U svom dosadašnjem radu Petrović se dokazao kao autor prefinjenog osećanja za rad s pojedinim materijalima, i istančanim poznavanjem tehnike rada u njima.

Ideja o staklu kao osnovnom materijalu za radove privukla ga je zbog fizičke čistote i teorije o tome da dvodimenzionalna ravna površina stakla može služiti kao plastička transplatacija ideje trodimenzionalnosti.

Staklo je svet za sebe, ono prihvata svaki oblik koji se u njega utisne, upija prostor oko sebe koji se odražava kao u kosmičkom ogledalu.

Nova serija skulpturalnih formi u staklu koje oblikuje Dušan Petrović ukazuje na jedan poseban pristup ovom novom materijalu, koji je osvojila savremena umetnost. Njegovo osnovno svojstvo je očuvanje i negovanje specifičnih svojstava providnosti novoformirane skulptorske forme.

U tehničkom pogledu umetnik se koncentrisao na materijal ravnog otpadnog stakla, koristeći hiljade staklenih komadića koje ređa u tankim slojevima, stapa i oblikuje topljenjem na podešenoj temperaturi,stvarajući skulpturalne prizore "svetla u kavezu".



Dušan Petrović je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstva. Nakon završenih postdiplomskih studija započinje sa izlaganjem na samostalnim i brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Od 2004. godine u zvanju je vanrednog profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 14.03.2008.