Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Todor Manojlović: Građanin sveta

Povodom 125 godina od rođenja i 40 godina od smrti Todora Manojlovića (1883-1968), u okviru manifestacije "Todor Manojlović: građanin sveta", u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će u sredu, 18. februara, biti postavljena istoimena izložba posvećena ovom znamenitom poznavaocu nacionalne umetnosti...

 


Istim povodom nedelju dana kasnije, 26. februara u 19 sati, u Svečanoj sali Galeriji Matice srpske održaće se i promocija knjige "Kritike Todora Manojlovića".




Na poziv Srpske samouprave i Srednjoevropskog instituta za kulturu iz Budimpešte, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog prihvatila je organizovanje ove značajne manifestacije koja će se početkom marta 2009. godine održati u glavnom gradu Mađarske. Prisustvo Todora Manojlovića u avangardnim umetničkim krugovima Budimpešte, posebno sećanje na prijateljstvo sa jednim od najznačajnijih predstavnika mađarske moderne poezije, pesnikom-buntovnikom Endreom Adijem, bio je jedan od povoda da se istaknu kulturne veze između dve zemlje i pripremi niz kulturnih dešavanja: promocije različitih publikacija i raznovrsnog dokumentarnog materijala, organizovanje simpozijuma kao i izložbe premijerno predstavljene u Spomen-zbirci.

Autorka koncepta čitave manifestacije i ujedno jedan od autora istoimene izložbe (pored mr Gorana Živića i Dimitrija Ćurčića) istoričarka umetnosti dr Jasna Jovanov, stečena saznanja o Toši Manojloviću kao i bogatu dokumentarnu građu sakupljenu tokom višegodišnjih istraživanja, pretočila je u slikovitu postavku. Bogatim vizuelnim materijalom dominiraju originalni rukopisi, isečci iz novina, pisma, fotografije, lična dokumenta itd, predstavljajući eksponate na savremen način, u vidu printova reprezentativnih formata, dodatno aktuelizujući ličnost i delo ovog istaknutog pesnika, dramskog pisca, likovnog, pozorišnog i književnog kritičara, teoretičara književnosti i prevodioca.




Pored Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Srpske samouprave i Srednjoevropskog instituta za kulturu iz Budimpešte, u realizaciji manifestacije posvećene Todoru Manojloviću učestvovali su i Istorijski arhiv i Narodni muzej iz Zrenjanina, uz saradnju beogradskog Narodnog muzeja i Pozorišnog muzeja Srbije, Galerije "Sava Šumanović" iz Šida, i kolekcionara Danijela Vrške iz Zrenjanina.

U susret značajnoj godišnjici, 2007. godine objavljena je knjiga "Kritike Todora Manojlovića" koju je, uz studiozno napisan pogovor, za štampu priredila dr Jasna Jovanov, a izdavač je Fond Todora Manojlovića pri Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina. Predstavljanje ove zbirke kritika Todora Manojlovića održaće se u Galeriji Matice srpske tokom trajanja izložbe "Todor Manojlović: građanin sveta" u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao sastavni deo programa, najavljujući istoimenu međunarodnu manifestaciju koja će se održati u Budimpešti.

 Ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 18.02.2009.