Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

to be continued

Prva samostalna izložba mladog umetnika Ivana Šuletića biće otvorena 11. septembra u 19h u Umetničkom centru "Svetozar Marković".

 


Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi, koja se 11. septembra u 19 sati otvara u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, Ivan Šuletić predstaviće beogradskoj publici svoje radove nastale u proteklih godinu dana.



Na crtežima i slikama Ivana Šuletića vidljivo je polaženje od predmeta, koji biva apstrahovan (ali i skrajnut) postupkom svođenja na elementarne geometrijske oblike, ne gubeći u tom postupku svoju prepoznatljivost. Kocke, 3-D naočare i peščani satovi vrlo neuobičajeno kombinuju estetiku geometrijske stilizacije i minimalizma sa poetikom pop-arta.



Ivan Šuletić, u duhu modernističkih teorija o slici kao dvodimenzionalnoj plohi, likovno dolazi do rešenja koja se mogu uvrstiti u neki od navedenih pravaca. Pomeranje se, međutim, uočava u polazištu, u idejnoj potki koja nema ništa zajedničko ni sa modernizmom ni sa pop-umetnošću. Nakon što ga je likovno istraživanje dovelo do ideje o slici kao dvodimenzionalnoj površini, on počinje da uvodi treću dimenziju u sliku. Treća dimenzija za njega, međutim, nije prostor (odnosno iluzija prostora) kao što bi bilo normalno očekivati u vizuelnoj umetnosti, već on svojim slikama i onim što je na njima predstavljeno daje sugestiju protoka vremena, što potiče ne toliko iz likovnih eksperimenata koliko iz teorijskih i drugih razmišljanja o svrsi i ulozi slike/crteža.



Iako ova izložba ima onu vrstu samodovoljnosti koja je potrebna da bi se radovi izložili kao zaokružena celina, ona takođe predstavlja svojevrstan uvod u dalja likovna, teorijska i intelektualna istraživanja autora.





Ivan Šuletić rođen je 1982. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Slobodana Roksandića. Pohađa specijalističke studije slikarstva na istom fakultetu kod profesora Čedomira Vasića. Učestvovao je na više grupnih izložbi u Beogradu i Srbiji. Živi i radi u Beogradu.



URL : ivansuletic.arte.rs


 


Datum objavljivanja: 04.09.2009.