Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

To Another View

U ponedeljak, 16. novembra, u Galeriji SULUV biće predstavljena izložba pod nazivom To Another View, izložba članova SULUV i i članova BVBK Graz ,


 


Izložba je deo Programa saradnje i partnerskih realizacija SULUV i predstavlja saradnju SULUV-a i Udruženja likovnih umetnika iz Graca (BVBK Graz) u okviru projekta pod istim nazivom. Projekat se bavi pitanjima ekologije i reciklaže, a zasniva se na dijalogu članova ovih udruženja. Radove koji će biti predstavljeni na izložbi kreirali su članovi SULUV-a na osnovu skica koje su dobili od austrijskih umetnika. Kao rezultat dijaloga i interakcije umetnika nastali su eksperimenti koji se zasnivaju na promišljanju uputstava i njihovoj interpretaciji, koji su zatim postali istovremeno zajednički i lični radovi umetnika učesnika. Svaki umetnik je radio svoj rad na osnovu skice drugog umetnika, pa su tako i austrijski umetnici realizovali ideje/skice članova SULUV-a i predstavili radove u prostoru Schaumbad u Gracu, od 24. oktobra do 1. novembra 2020.



Izložbu u Novom Sadu publika će moći da pogleda do 20. novembra 2020. godine, tokom radnog vremena Galerije SULUV (od utorka do petka, od 10 do 14 i od 16 do 20 časova), uz poštovanje propisanih mera za prevenciju širenja virusa covid-19.



 



Učesnici:



Članovi SULUV - Miroslava Raković, Tijana Holpert, Milica Dukić, Tamara Vajs, Milica Denković, Lazar Marković, Dušan Vuletić, Marta Kiš Butterer, Marija Jevtić Dajić, Irena Kovač



Članovi BVBK Graz - Christine Kertz, Barbara Hammer, Marlene Schaumberger, Anne Lückl, Gini Neffe, Ulrike Schuster, Barbara Hammer, Armin W.Nimra-Ruckerbauer, Michaela Unterlechner, Edda Lentsch



 



Biografije:



 



Miroslava Raković je rođena 1955. godine u Novom Sadu. Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput završila je u Novom Sadu. Osnovne akademske studije, odsek grafika, završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1981. godine, u klasi prof. Halila Tikveše. Do sada je izlagala na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Zlatnog pera Beograda 2015. i Grand Prix Marco Biassoni za ilustraciju 2019. godine. Pored crteža i slika, izražava se i u medijima fotografije i instalacije. Članica je SULUV-a, živi i radi u Novom Sadu.



 



Marija Jevtić Dajić je diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, master studije na istom smeru. Doktorske studije na Prirodno tehničkom fakultetu u Ljubljani pod mentorstvom profesorice Helene Gabrijelčič Tomc. Doktorske studije na Fakultetu tehničkih nauka, smer scenski dizajn, mentor Mia David. Saradnik je u nastavi u Visoko tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu. Aktivno izlaže od 2009. Imala je više od 500 grupnih i samostalnih izložbi u zemljama kao što su Kina, Mađarska, Hrvatska, Španija. Dobitnica je više nagrada za svoj rad kao i stipendija. U svom dosadašnjem radu bavi se pitanjima prolaznosti, onostranog ,a u poslednjih godinu dana otvara novo polje i bavi se reinterpretacijom kalsične umetnosti u digitalnu umetnost i problemima koje izaziva smeša svega i svačega u 21 veku.



 



Milica Dukić (1989, Kraljevo) - samostalna likovna umetnica. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na osnovnim i master studijama slikarstva, i dodatno na master studijama iz oblasti crtanja. Od 2014. god. članica je SULUV-a kao i deo tima galerije Šok zadruga. Ostvarila je 13 samostalnih izložbi i učestvovala na više od 70 grupnih umetničkih projekata u zemlji i inostranstvu. Živi u Novom Sadu.



 



Milica Denković je zavšila master Novih likovnih medija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagala na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada. Njen rad Petlja otkupljen je od strane Univerzitetske bibloteke Univerziteta u Novom Sadu na akvizicijama koje je orgnizovalo Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije. Trenutno sarađuje sa švedskom kulturnom ogranizacijom Kultivera na internacionalnom umetničkom projektu Letters i festivalu Tranas - At the Fringe Festival, kao vizuelna umetnica i slem pesnikinja.



 



Lazar Marković, rođen je 1960. godine u Novom Sadu. Diplomirao je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na grafičkom smeru. Masterirao na Protestanskom teološkom fakultetu u Novom Sadu. Masterirao je na Fakultetu za menadžment, Univerzitet Union u Beogradu. Masterirao je slikarstvo na Fakultetu savremenih umetnosri u Beogradu. Masterirao vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završio Specijalističke studije - Skulptura u terakoti - na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Do sada je izlagao na 61 samostalnoj izložbi ( Novi Sad, Beograd, Budimpešta, La Paz…) i na oko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Rim, Tokio, Dortmund, Majami, Amsterdam, Solun, Lođ, Miškolc, Budimpešta, Holabrun, Temišvar,  Skoplje, Beograd, Novi Sad… ). Izlagao je fotografiju na 6 samostalnih izložbi.



 



Irena Kovač je rođena 1992. godine u Kikindi. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2015. godine na slikarskom odseku. Iste godine nagrađena je za najuspešniji rad iz umetničke discipline Slikanje i bila stipendistkinja fonda za mlade talente Republike Srbije – Dositeja. Aktivno izlagačko iskustvo započela je još kao student 2013. godine. Do sada je imala više samostalnih i kolektivnih izložbi od kojih su značajnija učešća na 56. Oktobarskom salonu i na izložbi Nepodnošljiva lakoća tranzicije u Parizu. Dobitnica je nagrada: Mali Princ, Likovna Jesen, kao i nagrade Fondacije 021 u okviru 10. Festivala mini filma. Takođe je učestvovala na različitim umetničkim projektima u zemlji i inostranstvu. Irena je završila kurs Kreativno preduzetništvo u Temišvaru, u Rumuniji koji je deo velikog IPA projekta Inclusive Art, nakon kog se oprobala i kao koordinator projekta za decu sa inkluzijom. Do sada se koristila kolažom, tradicionalnom slikom, prostornom, video i audio instalacijom tako da radovi sadrže određenu dozu humora, suptilne ironije, vedar kolorit, pitanje odnosa privatne i javne vrednosti, sa sve vintage izgledom koji ih čini nostalgičnim. Članica je SULUV-a, Kreativne umetničke grupe - KRUG i umetničke grupe SUEuKI. Trenutno živi i radi u Kikindi.



 



https://kovacirena.weebly.com/                                    



 



Tamara Vajs, rođena je 1985. godine u Novom Sadu. Diplomirala je 2008. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grupi za grafiku. Završila master studije 2011. godine. Članica je udruženja SULUV i ULUS od 2009. godine, a 2011. godine i član udruženja Široka staza. Dobitnica je nekoliko nagrada i pohvala. Od 2003. godine je učestvovala na preko 30 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autorka je 6 samostalnih izložbi. Neki od njenih radova se nalaze u nekoliko privatnih kolekcija. U slobodno vreme se bavi dizajnom, ilustracijom i volontiranjem u sklopu organizacije festivala Žilvernovske iluminacije. 2016. godine je učestvovala u projektu Talent’ernes: Passeurs de Lumiere koji je organizovao Miroir Vagabond i udruženje Žil Vern, u gradu Hoton u Belgiji. Od 2012. godine do 2019. godine radila je kao profesorka likovne kulture u osnovnoj i srednjoj školi. Dobitnica je nagrade Ekslibris društva Beograd za Ex libris na izložbi Pola veka televizije Beograd 1958. – 2008. (2009) i više pohvala kod nas i u svetu.



https://tamaravajs.wordpress.com/



 



Marta Kiš Butterer je rođena 1961. u Kikindi. Završila je srednju umetničku školu Bogdan Šuput u Novom Sadu. 1984. diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu smer slikarstvo. Od 1997. je član SULUV-a. Radi kao profesor likovne kulture u OŠ Petefi Šandor u Novom Sadu. Realizovala je ukupno 39 samostalnih izložbi. Učesnica je više grupnih izložbi, likovnih kolonija i humanitarnih manifestacija kako u zemlji tako i u inostranstvu. Od februara 2017. do februara 2019. je vršila dužnosti Savetnika – spoljnjeg saradnika Školske Uprave Novi Sad za predmet Likovna kultura.



Nagrade: Plaketa Novak Radonjić  Ada - 2002, Nagrada FORUM izdavačke kuće Forum iz Novog Sada – 2008, Likovna Nagrada Nađapati Kukac Petar za 2014. – Bačka Topola, Nagrada publike za najbolji akvarel  – Senta 2014, 2017, 2018.



 



Dušan Vuletić je rođen 10.3.1985. u Novom Sadu. Diplomirao je 2011. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a 2013. je zavrio master studije na istoj Akademiji. Studirao je mašinstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Jedno od glavnih polja njegovog dugogodišnjeg interesovanja bili su naučni zakoni letenja, konstrukcije i dizajn letećih mašina (posebno jedrilica) i računarska dinamika fluida. Zanimaju ga filozofija, kosmologija, nauka o razumu, fizika... U umetnosti su ptice jedan od njegovih čestih i glavnih motiva.



 



Tijana Holpert, rođena je 1985. godine u Vrbasu. Diplomirala je 2010. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na likovnom odseku, smer slikarstvo u klasi profesora Vlade Rančića i stekla zvanje Diplomirani likovni umetnik. Master studije na smeru slikarstvo završila je 2012. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Vlade Rančića i stekla zvanje Master likovni umetnik. Trenutno je apsolvent doktorskih studija na istoj Akademiji. Bila je stipendista Ministarstva omladine i sporta, Fonda za mlade talente Republike Srbije. Pripredila je samostalnu kao i učestvovala u mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Objavila je nekoliko stručnih članaka iz oblasti estetskog vaspitanja, istorije umetnosti i slikarstva.


 





 


Datum objavljivanja: 12.11.2020.