Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Titove Nove godine

U petak, 26. decembra u 19 časova u Muzeju 25. maj (Muzej istorije Jugoslavije), Botićeva 6, Beograd, otvara se izložba "Titove Nove godine". Izložba je otvorena do 31. januara.

 


"Da li se sećate (ili su vam roditelji pričali) kako se u SFRJ slavila Nova Godina? Jeste li se nekada zapitali kako je Tito dočekivao Nove Godine? Saznajte odgovore na ova pitanja i na najbolji način se oprostite od ove i započnite Novu godinu na otvaranju izložbe TITOVE NOVE GODINE.


Autorka izložbe: Ana Panić, kustoskinja u Muzeju istorije Jugosalvije Vizuelni identitet izložbe: Jovana Timotijević


Javne svetkovine brišu granice između ličnog i društvenog i jedna od primarnih funkcija im je integracija. O tome se vodilo računa i kada su organizovani dočeci predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Na izložbi TITOVE NOVE GODINE Muzeja istorije Jugoslavije biće predstavljeni dokumenti iz Arhiva Josipa Broza Tita koji govore o protokolu i vrlo detaljnoj organizaciji i planiranju dočeka Nove godine predsednika SFRJ, programi, pozivnice, liste gostiju sa rasporedom sedenja i nastupanja te večeri, kao i novinski članci i arhivski video i audio snimci.

Okosnicu izložbe čine arhivske fotografije iz privatne fototeke Josipa Broza sa dočeka u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Brionima, brodu "Galeb", ali i Indoneziji i Egiptu koje javno prikazujemo poprvi put.Pored otkrivanja trenutaka iz privatnog života doživotnog predsednika SFRJ ova mala priča nenametljivo otvara pitanje odnosa države i crkve, odnosa verskih poglavara prema Titu i ukidanju i zabrani verskih praznika koje smišljeno zamenjuje proslava Nove godine. Proslava Nove godine poseban značaj dobija tek posle Drugog svetskog rata sa namerom vlasti da u javnom životu SFRJ zameni dotadašnje obeležavanje Božića. Pažnja je sve više usmeravana na, do tada, manje proslavljanu Novu godinu, kako bi se vešto izbegla podvojenost stanovništva različitih veroispovesti i stvorio osećaj  pripadnosti jednoj zajednici."


Izložba će biti otvorena do 31. januara, svakog dana sem ponedeljka i praznika, od 10 do 16 sati. Podsećamo da su i ostali objekti Muzeja istorije Jugoslavije "Kuća cveća" i "Stari muzej" za posetu otvoreni u isto vreme. Cena pojedinačnih ulaznica za ceo kompleks je 200 din, za grupe 100 din.


 


Datum objavljivanja: 26.12.2008.