Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tito i Staljin

U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo, u petak, 8. februara 2008, u 19 časova, biće svečano otvorena izložba Tito i Staljin, koju je tokom 2006. godine videla publika u Moskvi i Beogradu. Izložbu otvara profesor dr Miroslav Jovanović.


Izložba Tito i Staljin je nastala u produkciji Arhiva Srbije i Crne Gore (nekadašnji Arhiv Jugoslavije), u saradnji sa Državnim arhivom Ruske federacije. Izložena dokumenta i fotografije predstavljaju delove arhivskih fondova koji se čuvaju u Arhivu Srbije i Crne Gore, Diplomatskom arhivu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Državnom arhivu Ruske Federacije i Ruskom državnom arhivu socijalno-političke istorije. Za izlaganje u Valjevu ova izložba će biti obogađena i ličnim predmetima Josipa Broza Tita, koji se čuvaju u zbirkama Muzeja istorije Jugoslavije.


Istraživanja arhivskih dokumenata za izložbu obavio je tim ruskih i srpskih istoričara u Arhivu SCG, Muzeju istorije Jugoslavije (Arhiv Josipa Broza Tita), Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Državnom arhivu Ruske Federacije, Državnom istorijskom muzeju, Ruskom državnom arhivu novije istorije, Ruskom državnom arhivu socijalno-političke istorije, Ruskom državnom arhivu filmskih i fotodokumenata i Arhivu spoljne politike Ruske Federacije.


 



Datum objavljivanja: 06.02.2008.