Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tina Leposavić: Moj svet

Foaje Kulturnog centra PančevaVojvode Živojina Mišića 4, Pančevo, izložba
"Moj svet", autorke Tine Leposavić 26. mart, - 15. april, 2019. Otvaranje: 26. marta u 19. časova.




 


Izložba „Moj svet“ inspirisan je vezama koje spajaju moj rad u pozorištu i slikarstvo kojim se bavim već duži niz godina,  predstavlja igrna neki nacin igru dvodimenzionalnih slika i trodimenzionalnih lutaka .

Putem svog slikarstva pricam jednu intimnu, ličnu priču. Prikazujem svoj doživljaj sveta, ljudi, emocija i okruženja u kome stvaram.. Na slikama ima mnogo likova, svi oni su puno toga u jednom, i svaki predstavlja neku osobinu , emociju ili osobu u određenom prostoru koji je predstavljen kao pozorišna scena. Centralna figura tj. figura iz prvog plana je žena, prvenstveno zato što se bavim prikazivanjem sopstvenih emocija. „Ta“ žena predstavlja naratora i uglavnom je polugola - sa jednom otkrivenom dojkom. Ona „dolazi“ do nas, razotkriva se i priča svoju ličnu priču.

Likova ima puno i oni su prepušteni jednom nadrealnom svetu pozornice  u univerzalnom vremenu.

Oni su zatočeni u prostoru celodnevnog totalnog teatra i govore o objektiviziranosti ljudske duše, kreiranju sigurnog prostora unutar sredine u kojoj su svi protagonisti više nego nezadovoljni. Način na koji mogu pobeći iz tog sveta pozornice moguć je, ali nije i evidentan,kao sto i covek ne moze pobeci od sebe .

Ako se dublje zagledamo u život, videćemo da je on jedna ogromna pozornica i  da smo svi mi likovi koji popunjavaju scenu sopstvenog života.

Tako se i većina likova na mojim slikama, kao što je to slučaj i sa lutkama koje se nalaze u prostoru , pojavljuju kao nosioci univerzalnog metajezika: Tuge, Misli, Ega i Smrti. Oni su zapravo lajtmotivi, znakovi i simboli nedorečenog .

Jedini izlaz koji ti likovi dobijaju da napuste svet pozornice i platna jeste da se objektiviziraju u oku posmatrača – kroz pozorišne lutke koje izlaze u prostor i porobljavaju ga.





Tina Leposavić je rođjena u Požarevcu.  Srednju umetničku školu " Đordje Krstić", odsek -dizajna tekstila, zavrsila je u Nisu.  Akademiju primenjenih umetnosti  i dizajna, odsek kostimografije zavrsila je 2004 u Beogradu.  Bavi se kostimografijom i slikarstvom. Putem svog slikarstva ona izražava svoje najdublje emocije. Do maja 2012 imala je status samostalnog umetnika Ulupudsa a onda pocinje da radi radi kao kostimograf pri pozoristu “Milivoje Zivanovic” Centra za kulturu u Pozarevcu.  Član je udruzenja likovnih stvaralaca „ Djura Jaksic“ , nevladine organizacije ART DISTRICT i Udruženje likovnih stvaralaca “Milena Pavlović Barili iz Pozarevca.


www.tinaleposavic.com


 


 


 




Datum objavljivanja: 21.03.2019.