Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tijana Kojić: Silogizmi

U četvrtak, 8. novembra u 19h u galeriji Boris (3, rue Saint-Philippe du Roule - 75008 Paris) biće otvorena samostalna izložba Tijane Kojić pod nazivom Silogizmi.


 


Radovi u izložbenoj celini Silogizmi predstavljaju opus u kojem se autorka oslanja na književni predložak – knjigu Silogizmi gorčine Emila Siorana. Prateći kratku formu Sioranovih silogizama, nizanih u znaku radikalne sumnje, gorkog humora, povremenog lirizma i radikalnih ideja dovedenih do ekscesa, likovni odgovor autorke građen je u vidu nizova slobodnih, ličnih interpretacija teksta smeštenih u ambijent mozaičkog karaktera. U donjem prostoru galerije, fragmenti inspirisani silogizmima napuštaju oblik klasičnih, portativnih slika, dobijaju svoju organsku siluetnu liniju i grade kolažnu celinu velikih dimenzija, razvijajući prizor koji zauzima celokupno vidno polje posmatrača, nudeći uranjanje u svet koji referiše na utiske o delu jednog od poslednjih velikih mislilaca sa kraja 20. veka.



Tijana Kojić je rođena 1987. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Tokom dosadašnjeg umetničkog rada, ostvarila je petnaest samostalnih i više od sto dvadeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Grčka, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Italija, Bugarska, Švajcarska, Španija, Nemačka, Meksiko, Sjedinjene Ameriičke Države, Francuska, Kina). Dobitnica je niza nagrada i priznanja i oblasti slikarstva, crteža i grafike, među kojima se izdvajaju: prva nagrada na konkursu Niš Art fondacije, nagrada Fakulteta primenjenih umetnosti iz fonda Aleksandra Tomaševića, prva nagrada za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića, dve nagrade za crtež  Zlatni Osten. Radi kao docent na Fakultetu primenjenih umenosti od 2014. godine.


 



 


Datum objavljivanja: 07.11.2018.