Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tijana Fišić: Arhitektonika neba i nula

U petak, 1. septembra, u Maloj galeriji Doma Vojske, sa početkom u 19 časova, Tijana Fišić, otvara svoju 35-u samostalnu izložbu, ovog puta pod nazivom '''Arhitektonika neba i nula''.


 


Opis izložbe ili nula po dimenzijama



Sve je energija. Energije su stvarnost ili svest. Energija ili svest menja formu ili stanje i ne može nestati a ne nastaje ni iz čega.

Zahvaljujući nuli.



Fizika koristi nazive nulto polje i nulta tačka kao rezultat potiranja svih energija i objašnjava ih beskrajnim potencijalima energija.



Nula je pojava u matematici, cifra.



Nalazi se između pozitivnih i negativnih brojeva.

Cifra izmene, promene, smene. Netralna tačka- tačka balansa.



Nula je iznos koji nema sadržaj.

Nula je sad.

Nula je  sadašnji trenutak, jedini koji pripada stvarnosti, jedini koji postoji. Uvek je sad. Sve u plusu i sve u minusu nije stvarno, na izvestan način pripada iluziji.

Večno je sad. Nula je generator potencijala vremena i prostora.



Nula je nosilac stvarnosti.



(Da bi postao sve moraš postati ništa a da bi postao ništa moraš postati sve)



U fizičkom smislu, u trodimenzionalnoj predstavi stvarnosti, nula predstavlja tačku ukrštaja. U tehničkom prikazu u nuli se sastavljaju ose, ravni, delovi prostora, tako da je nula i tačka sažimanja prostora i tačka iz koje se prostor širi.



Nula je Kreator i transformator.



U prirodi postoje pojave kao vorteksi, spiralna kružna kretanja galaksija, planeta, vazduha (uragani i sl), tečnosti (virovi, krvotok i sl) a takva kretanja se nalaze unutar atoma… u centru svakog kružnog kretanja je tačka (prostor) mirovanja, nekretanja, nula.

Fizička nula je centar svakog kružnog kretanja, prostor mira.

Nula je neutralno mesto, balans energija.



Nula je predstavljena simbolom kruga. Isti simbol opisuje i Sunce. On podrazumeva prostor unutar kruga i izvan njega.

Nula je potencijal promene.



Priroda umetnosti se podudara sa prirodom nule- svesti koja sve stvara i sve menja i ona sama je u stalnoj promeni.

Tijana Fišić







Izložba predstavlja najnoviji opus od dvadesetak slika, sa temom nule, koji se nastavlja na prethodne opuse slika.  Tema nule, odnosno, kruga,  provlači se kroz izložene slike, svakoj dodajući smisao iz  drugog ugla, uz oblake, violinski ključ, krugove u vodi, vetar ili horizont, koji predstavljaju Arhitektoniku neba.



Tijana Fišić rođena u Beogradu 24.09.1966. Diplomirala na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti  u klasi profesora Momčila Antonovića, gde je i magistrirala je 1993. Iste godine  postaje član ULUS-a a od 2005. i redovni član najstarijeg srpskog umetničkog udruženja LADA. Umetničko delo „Predstava: Proleće u Srbiji 1999- Ton smrti“ nalazi se u stalnoj postavci srpskog slikarstva XX veka u Narodnom muzeju u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 30.08.2023.