Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ti i Ja Vesne Milunović

U utorak, 22. septembra u 19 časova u Galeriji Fenix, Tadeuša Košćuka 28. otvara se samostalna izložba slika ( batik tehnika), autorke Vesne Milunović, pod nazivom, "Ti i Ja". Radovi se mogu pogledati do 10. oktobra, 2009. godine.

 


Slikarka Vesna Milunović, rođena je u Skoplju 1952 godine. Diplomirala je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1976. Član je ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije), ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije ) i Udruženje umetnika Francuske.

Njena glavna umetnička ostvarenja su slike i tapiserije. Od 1978. godine imala je 36 samostalnih izložbi (Beograd, Pariz, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Ruma, Čačak, Užice, Zlatibor, Bouve, Prijepolje...). Od 1976. do 1998. učestvovala na preko 70 kolektivnih izložbi u Jugoslaviji, Izraelu, Grčkoj, Nemačkoj i SAD. Od 1998. realizovala je kolektivne izložbe u Srbiji i Francuskoj. Živi i radi kao slobodni umetnik u Beogradu i Parizu.



Nagrade

1977. - Otkupna nagrada Zajednice za kulturu Srbije na izložbi "Oktobarski salon``

1981. - Zlatna medalja za projekat dekorativnog tekstila na leskovačkom sajmu

1982. - Otkupna nagrada Zajednice za kulturu Srbije na izložbi  "Tapiserija Beograd 82 "

1984. - I nagrada za scenografiju izvedenu u tapiserijama za predstavu "Kraljević Marko" pozorišta Duško Radović u Beogradu, na zrenjaninskom festivalu lutkarskog pozorišta Srbije

1994. - Godišnja nagrada ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 1993 godini



"U svojim crtežima ima spontanu slikovitost. Njena četka je dovoljno velika, njeni slikoviti pokreti nisu grafički. Njen način slikanja poseduje više determinacija nego sigurnosti, više sentimentalnosti nego ideja, manje razmišljanja više slikovitog izražavanja. Ona cilja na to da uspe u srednjim vrednostima između dekoracije i slikovite čistine, izmedju svega sto je slikovito i grafički. Čini se da bih ona želela da drži posmatrače svojih dela otvorenog pogleda i u večitoj dilemi, znatiželjne da saznaju da li ona slika ili se igra ukrašavajući svoja dela."

Đorđe Kadijević


Portfolio Galerija Fenix


 


Datum objavljivanja: 21.09.2009.