Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

The New Game, Stevana Kojića

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u sredu, 25. februara u 19 sati biće otvorena izložba Stevana Kojića , "The New Game". Izložba je
instalacija/ambijent sačinjena od tri grupe predmeta: 3D animacije i digitalne animacije, lumino objekata i ready madea.

 


Novi rad novosadskog umetnika mlađe  generacije bavi se temom strukturalnog haosa kroz iščitavanja popularne kulture i elektronskih medija u lokalnom kontekstu. Markirajuci sociološke, društvene i vizuelne fenomenomene

mesta umetnik postavlja pitanja na koje načine i u kojim uslovima se stvara estetski kod jedne zajednice, a, potom, i šta sve uslovljava estetiku društva koje se nalazi u tranzicijskim promenama.


Pišući o Kojićevim ready madeima, u tekstu u katalogu Maja "Ćirić, istoričarka umetnosti, izložene objekte (padobran, industrijsko bure, boca sa gasom, pištolj na vodu, metalne kopce, neonski natpis Endless...) dovodi u istorijsku referencu sa Dišanovim "kojefincijentom umetnosti", po kome umetnost stvaraju oni koji je gledaju. Tragajući za teorijskim utemeljanjima aktuelnog opusa Stevana Kojića u novim medijima (kompjuterska flash animacija, digitalna slika, Drag and Drop igrica) autorka kao poseban kvalitet izloženih dela ističe njihovu interaktivnost i mogućnosti otvorenih čitanja realnih i imaginarnih slika u duhu savremene vizuelne kulture i umetnosti.


Stevan Kojić je rođen je 1973. u Kikindi. Diplomirao je i magistrirao skulpturu na FLU u Beogradu. Asistent je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku Novi likovni mediji. Od 1998. izlagao je skulpturu, objekte i instalacije na desetak samostalnih izložbi u Ljubljani, Novom Sadu, Beogradu i Bukureštu. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama i manifestacija u Srbiji, Kanadi, Nemačkoj, Japanu, Francuskoj. Dobitnik je nagrada: XXI Salona u Pančevu, Bijenala mladih u Vršcu (2002), nagrade za"Veliki akt" na FLU (2000).


Izložba će biti otvorena do 15. marta 2009.

Radno vreme Likovne galerije: utorak-nedelja od 12 do 20 h.

Ponedeljkom zatvoreno.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 24.02.2009.