Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

The Iwano Project

U Muzeju savremene umetnosti, Dunavska 37, Novi Sad, u toku je grupna izložba međunarodnog umetničkog projekta Aleksandra Pedovića, "The Iwano Project IX".

 


The Iwano Project (Ivano projekat) je nastao krajem 1999. godine kao međunarodni umetnički autorski  projekat slikara i dizajnera iz Novog Sada (Srbija), u saradnji sa g. Nadayuki Hasgawo-m direktorom Hiroko Mory & Stasys Museum i g. Heizaburo Iwano-om proizvođačem čuvenog ručno rađenog japanskog papira. Suština i misija Ivano projekta je da spoji dalekoistočnu japansku kulturu i tradiciju sa našom, evropskom kulturnom praksom, pri čemu kao nov kvalitet i kulturni proizvod nastaju rezultati, konkretna umetnička dela stvarajući osnovu "projekta", i nov multidimenzionalni kvalitet.

Taj novi kulturni proizvod je duh i proizvod komunikacije dve toliko različite civilizacije, i pri tom takođe faktor saradnje i komunikacije u regionu, što kao model često ide u pozitivnom smislu ispred politike, utirući put saradnji i dobrim odnosima u regionu i šire.

Ovaj unikatni umetnički projekat, jedini čiji je centar kod nas, u Novom Sadu i Srbiji, svojom aktivnošću veoma uspešno i pozitivno afirmiše naš kulturni prostor i koliko je poznato – nigde više ne postoji takav, što treba shvatiti kao prednost.


 


"WORKSHOP 09", važan deo godišnjeg ciklusa Ivano projekta






Svake godine se kao deo godišnjeg ciklusa Ivano projekta održava internacionalna likovna kolonija, ovaj put "WORKSHOP 09", na kome mogu isključivo da učestvuju žene, umetnice mladje generacije, u reprezentativnoj vili Izvršnog veća APV u Čortanovcima.

Od 17– 25. avgusta 2009. godine će se  po šesti put održati sa učešćem oko 16 umetnica mlađe generacije iz Evrope, USA, Kine  i Japana ... koje će stvarati na ručno rađenim japanskom papirima, pokušavajući da naprave kroz svoj rad sponu te dve civilizacije.

Kao i do sada, biće korišćena najnovija ITC ostignuća a na novom web sajtu ce biti za svaki dan trajanja  postavljene dokumentarne fortografije i video, što će biti i osnova za budući dokumentarni DVD "Workshop 09". Osim po učešću samo i isključivo žena umetnica, što je presedan kod nas u domenu likovnih kolonija, aktivno se koristeći tehnologijom još prošle godine je urađena prva DVD prezentacija likovne kolonije kod nas. Većina dosadašnjih učesnica je učešćem u Workshop-u bila prvi put u našoj zemlji, a odavde su otišle sa veoma pozitivnim iskustvima i utiscima. 

      

Aleksandar. Pedović CEO


Medija konferencija povodom izložbe The Iwano Project IX će se odrzati u Francuskom kulturnom centru u Novom Sadu, Pačićeva 33 u utorak, 17. februara 2009. godine od 17 - 18h. Osim autora projekta i prisutnih učesnika - umetnika iz  IX ciklusa Ivano projekta će biti i madam Paskal Delpeš ( Pascale Depech ), koja će otvoriti izložbu i osim o Ivano projektu govoriti i o aktivnostima Francuskog kulturnog centra.

 


Otvaranje velike grupne medjunarodne izlozbe autorskog projekta Aleksandra Pedovića, The Iwano Project IX je u utorak 17. februara 2009. godine u 19h, u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu, Dunavska 37, (bivši muzej revolucije). Izlozba je otvorena do 28. februara 2009. godine. Na izložbi učestvuje 38 autora iz 20 zemalja, a predstaviće se sa 76 radova.


Učesnici: The Iwano Project IX 2008/09


   Austria

Christian Egon Barnthaler

Manuela Hillebrand

Marie Neugebauer  


Belgium

Veronique Vanderhinste


Bosnia and Hercegovina

Elvedina Sarajlić

Nikola Zaklan


Bulgaria

Bogdan Aleksandrov

Christian Apostolov Lapchev

Rumen Mihov Dimitrov


Swiss

Albena Bendji Mihajlova


Deutchland

Stefan Wehmeier


France

Philomène Zeltz


Croatia

Eugen Borkovsky

Burhan Hadžialjević

Hungary

Ákos Bánki

Suzanne Kocsis

Eszter Palik


Italy

Giorgio Pahor

Ljiljana Radičević


Japan

Atsuya Hirane

Atsuko Kataka

Miku Fujino 


FYR Macedonia

Petra Jovanovska


Montenegro

Tadija Janičić

Katarina Švabić Đurašković


New Zeeland

Jane Barbara Lind Walker


Slovenia

Robert Caglic

Katja Oblak


Slovakia

Svetlana Mihalj


Romania

Macovei Dani Costin

Andrei Matei Banc


Serbia

Slobodan Parežanin

Srba Travanov

Tatjana Milošević

Dragan Živančević


United Kingdom

Sara-Anne Barraclough

Veselinka Beba McLarnon


United States

Julia Yerkov Kline


 


Datum objavljivanja: 20.02.2009.