Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Teorije i politike roda

U petak, 3. aprila, u 19 sati, u Kulturnom centru Beograda, u galeriji Artget (Trg Republike 5/I), održaće se tribina: Rod, identitet, predstavljanje povodom objavljivanja zbornika Teorije i politike roda, Instituta za književnost i umetnost, Beograd 2008.

 


Učestvuju: Damir Arsenijević (Tuzla), Divna Vuksanović, Ivan Milenković, Miško Šuvaković, Vladislava Gordić Petković i Tihomir Brajović (Beograd)


Moderatorke: Tatjana Rosić i Marija Grujić


 


Konstituisanje savremene kulturne i političke zajednice danas je nezamislivo bez kompleksnog procesa rodnog senzibilisanja sfere javnog delovanja u svim njenim aspektima. U Srbiji pak, ova vrsta diskursa i dalje je sistematski institucionalno marginalizovana - uprkos  izuzecima (statusu rodnih studija na Univerzitetu u Novom Sadu i Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Beogradu),  koji potvrđuju da bi moglo biti i sasvim drugačije. Uporedo sa otporom svim onim promenama koje sobom nosi rodno  senzibilisano društvo, svedoci smo i snažnog otpora akademskoj institucionalizaciji studija roda u Srbiji. Aktuelna rasprava povodom novog zakona o zabrani diskriminacije sigurno bi bila produktivnija da, izmedju ostalog, okvir zvaničnog akademskog obrazovnog sistema ove sredine uključuje - u znatno većoj meri nego što je to danas slučaj - feminističke teorije i rodne studije koje su se, zajedno sa studijama kulture i postkolonijalnim studijama, pokazali jednim od najplodotvornijih, kako teoretskih tako i političkih diskursa savremene kulture. Tribina koju organizujemo povodom objavljivanja zbornika Teorije i politike roda Instituta za književnost i umetnost trebalo bi, otuda, da otvori raspravu o (ne)mogućnosti institucionalizacije akademskih istaraživanja u oblasti feminističkih teorija i rodnih studija kao i budućnosti sporog procesa rodnog senzibilisanja kulturne i političke sfere u savremenoj Srbiji.  Zbornik o kojem je reč nastao je na osnovu referata saopštenih na međunarodnom naučnom skupu održanom krajem novembra 2007. godine na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu.


Zbornik  dokazuje neophodnost, dinamičnost, produktivnost i performativnost interdisciplinarnog proučavanja kulturne prošlosti kao i aktuelne javne/kulturne sfere u kontekstu rodnih studija. Neka od najprovokativnijih istraživanja objavljena u ovom zborniku vezana su za medijsku i popularnu kulturu, ukazujući na to koliko rodno iskustvo prožima sve aspekte svakodnevice u eri globalnih medija i kako je bez uvažavanja tog iskustva nemoguće razumevanje kulturne i političke svakodnevice globalizacije. Pored medija i popularne kulture, zbornik obuhvata  teme iz oblasti društvene istorije, književnosti, istorije umetnosti, antropoloških i socioloških istraživanja, queer teorije, dramskih i  vizuelnih umetnosti.


Autorke i autori zbornika će, zajedno sa svojim gostima, pokušati da sagledaju proces institucionalizacije akademskih istraživanja u oblasti feminističkih teorija i rodnih studija kao i rodnog senzibilisanja javne sfere savremene Srbije u regionalnom kontekstu jugoistočne Evrope, trudeći se da odgovore na kompleksno pitanje zašto su i na koji način ovi procesi vezani i za problem (ne)postojeće kulturne politike u Srbiji. Jer, kako kažu neki od autora tekstova u zborniku: utopija promene postojećih praksi proizvodnje umetnosti/znanja/moći je uvek nužna utopija koja nas vraća ključnom pitanju o drugačijoj, možda boljoj, a svakako raznovrsnijoj, stvarnosti razlike.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 02.04.2009.