Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tempo projekat - Danilo Prnjat

Petak, 7. novembar, u 19 sati, Danilo Prnjat, predstaviće svoj rad -Tempo projekat. Pored njega O aktivizmu u srpskoj savremenoj umetnosti govoriće Aneta Stojinić, Teroristički akt kao čin umetnosti – tema je Ane Vujanović, a Šefik Tatlić će se osvrnuti na Odnos nacionalizma i kapitalizma u zemljama bivše SFRJ.

 


Prva polovina 2008. u Srbiji je bila obeležena stalnim tenzijama u medijima uzrokovanim proglašenjem i priznavanjem nezavisnosti Pokrajine Kosovo. Kako je Slovenija bila trenutno predsedavajuća Evropskom unijom, koja je u vreme nastanka ovog projekta bila pozitivno nastrojena prema budućoj nezavisnosti ove pokrajine, veliki broj supermarketa "Merkator", slovenačkih vlasnika u Srbiji, našli su se na meti anonimnih bombaških dojava i napada.


S obzirom na kompleksne (delom navedene) okolnosti, ovakvi vidovi radikalnog, antikapitalističkog ponašanja u javnoj sferi, posredovani putem medija, posmatrani su isključivo u kontekstu uskih nacionalnih i političkih interesa i bili pripisivani nekim od nacionalističkih organizacija u zemlji.


Projekat Danila Prnjata je podrazumevao dostavljanje lažne dojave supermarketu "Tempo" koji je u vlasništvu srpskog investitora da je u jednom od objekata lanca ovih megamarketa postavljena bomba i, tim putem stvorene medijske manipulacije, izmenu konteksta javne recepcije svih ranijih dojava/napada.


Takođe, odmah nakon realizacije ovog projekta, od 17. januara do 8. marta u Beogradu je bilo 114 lažnih dojava o podmetanju bombi upućenih ključnim državno-ideološkim institucijama u našem društvu (školama, bolnicama, sudovima…).*


S tim u vezi, možemo pretpostaviti da je ovaj projekat doprineo izokretanju kritičkog fokusa javnosti sa spoljnopolitičke određenosti problema na ideološki aspekt nacionalne politike.


Dovodeći u vezu megamarket kao kapitalističku formaciju, i značaj Kosova koji je aktualizovan kao pitanje od najvećeg nacionalnog interesa, ovaj rad je zapravo postavio pitanje smisla nacionalizma i njegove isključive materijalne determinisanosti u Srbiji.


 


Datum objavljivanja: 03.11.2008.