Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Teme u enformelu

U sredu, 5. oktobra od 12-15 sati u Galeriji Artget, KCB-a, održaće se okrugli sto: Teme u enformelu: termini, kritika, kontekst. Učestvuju: Ješa Denegri, Jelena Stojanović, Vesna Kruljac, Milan Ristović, Trivo Inžić, Jovan Despotović, Biljana Tomić, Zoran Gavrić, Miroljub Stojanović

 


modratori: Gordana Dobrić i Sava Ristović


Na izložbama slikarstva „Beogradskog enformela" u Likovnoj galeriji KCB-a od 2007-2011. predstavljene su monografske postavke Zorana Pavlovića, Branka Protića, Živojina Turinskog i Šilje Todorovića, sa radovima iz njihove najranije „enformel” faze, kada ih je Lazar Trifunović promovisao na istorijskoj izložbi 1962., u istom prostoru, kao protagoniste izvornog enformela na našoj sceni. Na ovogodišnjoj postavci predstavljene su slike Vere Božičković, Miće Popovića i Lazara Vozarevića, predstavnika starije generacije umetnika koji su u »slikarstvo materije« ušli sa prethodnim slikarskim iskustvom, dok su rani i radovi Branka Filipovića Fila bili prikazani na izložbi 2000. godine, kada je publikovana monografija o umetniku u izdanju CZU u Beogradu.


Ovaj višegodišnji program završava se razgovorom o umetničkom i društvenom fenomenu enformela u našem posleratnom modernizmu. Na okruglom stolu „Teme u enformelu” bavićemo se navedenim pitanjima iz različitih aspekata. Biće reči o  ulozi Lazara Trifunovića u promovisanju i imenovanju ovog slikarskog pokreta kod nas i njegovim terminima na internacionalnoj sceni, značaju likovne kritike u formiranju i razvoju ovog slikarstva i uticaju „nove" kritike na formiranje časopisa »Umetnost«,  društvenom i političkom kontekstu enformela, ideološkim i političkim uplivima u umetnost, vezi slikarstva enformela sa „crnim talasom" u srpskoj kinematografiji, kulturnoj reprezentaciji države i vlasti 60, periodu koji je u savremenoj društvenoj istoriji označen kao vreme liberarnog i demokratskog socijalizma.


U razgovoru učestvuju eminentni stručnjaci: autori izložbi i studija u katalogu: dr Ješa Denegri (Filozofski fakultet, Beograd), dr Zoran Gavrić (Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd) dr Jelena Stojanović (Akademija lepih umetnosti, Beograd), Jovan Despotović (urednik Trećeg programa Radio Beograda), Slobodan Ristić (urednik Trećeg programa Radio Beograda), istoričarke umetnosti mr Vesna Kruljac (Narodni muzej, Beograd) i Biljana Tomić (urednik likovnog programa BITEF-a i SKC-a), istoričar dr Milan Ristović (Filozofski fakultet, Beograd), Miroljub Stojanović (Filmski centar Srbije) i sociolog kulture mr Trivo Inđić, (urednik časopisa „Pravo i društvo").


Okrugli sto je koncipiran kao stručna izlaganja i  dijalog sa publikom. Program je otvoren za javnost.


 


 


 


Datum objavljivanja: 03.10.2011.