Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Teme i motivi srpske fotografije 1960 - 1970

U petak, 30. septembra u 20 sati u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, otvara se izložba, "Teme i motivi srpske fotografije 1960 - 1970". Izbor i koncept; Goran Malić.

 


Desetu godinu rada fotografske galerije "Artget" Kulturnog centra Beograda obeležavaju izložbe po izboru njenih dosadašnjih umetničkih direktora/direktorki, kao i godišnjice projekata koji, kao autorska istraživanja ili kao izdanja, u svom središtu imaju fotografiju kao izražajni i umetnički medijum.


Goran Malić, umetnički direktor Galerije Artget u sezoni 2004–2005, predstavlja izložbu Teme i motive srpske fotografije 1960–1970,  koja je nastavak šireg projekta Srpska fotografija 20. veka.  Prva izložba, pod naslovom Teme i motivi srpske fotografije 1950–1960, održana je u Galeriji Artget u junu 2004. godine. Projekat je osmislio i radove izabrao Goran Malić.


Nakon velikog uspona srpske fotografije na međunarodnoj sceni tokom šeste decenije (1950–1960), novo desetleće (1960–1970) je donelo mnogo promena na sceni. Dve trećine autora prethodanog razdoblja su trajno sišli sa izložbene pozornice, a zamenili su ih novi, mladi izlagači. Sa njima su došle nove ideje. Nepresušne teme i motivi, poput lajf-fotografije, portreta i pejzaža, su ostali, a oživljeni su i mnogi novi. Osavremenjena je fotoreportaža, u štampu su uvedene duplerice i glamurozne fotografije, javilo se se povišeno zanimanje za fotografičke tehnike, a neki fotografi su se okrenuli ispitivanju osobina samog medija fotografije. Pred kraj te decenije sve prisutniji su bili odjeci estetizma, modernizma, konceptualnih ideja, smelih eksperimenata, od kojih su se neki udaljili od medija fotografije a prbližili apsolutnoj umetnosti... Sve to se, u manjoj ili većoj meri, može videti u delima 33 autora koji čine osnovu ove izložbe...


                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Goran Malić


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 27.09.2011.