Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Telo u novom milenijumu

NS salon 2008 održaće se u više galerijskih i nekoliko alternativnih prostora.
Radovi koji kao odgovor na temu Salona budu pristigli po konkursu i koji budu odabrani od strane umetničkog saveta Salona, biće izloženi u prostorijama "Poklon zbirke Rajka Mamuzića", galerijama "Zlatno oko" i "Tableau".

 


TEMA SALONA


Tematski okvir, odnosno, fokus ovogodišnjeg Novosadskog salona, glasi «Telo u novom milenijumu». Već desetinama hiljada godina unazad, od samih početaka delatnosti koja se već vekovima naziva umetnošću, ljudsko telo, odnosno, čovek ima središnju poziciju.

Novi milenijum započeo je u znaku novih, veoma provokativnih paradigmi. Granica između virtuelnog i stvarnog sve je umekšanija; ljudsko telo, jedno od svakako najčvršćih stvarnosnih uporišta, postaje oslonac koji se takođe relativizuje. U novom milenijumu telo se promišlja i tumači u proširenom polju: u rasponu od radikalnih rodnih teorija, preko varijeteta sajber tela i inženjeringa, pa sve do kloniranja, odnosno poništavanja autentičnosti jedinke.

Tema «Telo u novom milenijumu», formalno, poetski i medijski, otvara široko polje mogućnosti pristupa i promišljanja – u rasponu od tradicionalnih do smelih inovativnih inpretativnih modela, od figurativnog slikarstva, do bodi arta i performansa. Tema akcentuje aktuelni trenutak i pruža mogućnost reagovanja umetnika u raznorodnim medijima, kao i promišljanje pozicije čoveka i brojnih novonastalih paradigmi u vremenu sadašnjem...

 Očekujemo da će nastupajući Novosadski salon pružiti niz novih uvida, vizija, čitanja i interpretacija koje se tiču statusa ljudske telesnosti na početku trećeg milenijuma kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou, a što će iscrtati jednu sasvim autentičnu mapu aktuelne pozicije čoveka.


Danijela Purešević, istoričar umetnosti


KONCEPT SALONA


NS salon 2008 održaće se u više galerijskih i nekoliko alternativnih prostora.

Radovi koji kao odgovor na temu Salona budu pristigli po konkursu i koji budu odabrani od strane umetničkog saveta Salona, biće izloženi u prostorijama "Poklon zbirke Rajka Mamuzića", galerijama "Zlatno oko" i "Tableau".

Samostalnom izložbom biće predstavljena dobitnica nagrade prošlogodišnjeg Salona, Korina Gubik, dok će u Malom likovnom salonu KCNS biti upriličena izložba po pozivu, koju će odabrati umetnički savet u skladu sa ovogodišnjim tematom Salona. Pod alternativnim prostorima podrazumeva se nekoliko javnih prostora gde bi mogle biti sprovedene umetničke akcije na zadatu temu – skulptura, in situ, mural, performans... (ukoliko takvi predlozi prispeju na konkurs Salona).


Nagradu NS salona 2008 predstavlja novčani iznos od 100.000 dinara i samostalna izložba u okviru narednog Salona. Otvaranje izložbe NS salona 2008 zakazano je za 10.11.2008. godine u „Galeriji likovne umetnosti Poklon zbirci Rajka Mamuzića“ (Vase Stajića 1, Novi Sad).




PROPOZICIJE ZA PODNOŠENjE RADOVA


Na konkurs se mogu prijaviti svi likovni stvaraoci koji su mestom rođenja, prebivališta, studiranja ili profesionalno vezani za teritoriju Vojvodine. Konkuriše se sa najviše dva rada koji odgovaraju temi Salona i koja su nastala u proteklih godinu dana. Formati radova nisu ograničeni, ali se podrazumeva da gabaritom budu primereni  za izlaganje u navedenim prostorima.


Materijali u listovima se predaju opremljeni, ili na neki način već pripremljeni za izlaganje. Fotografije i printani materijali se predaju kaširani na čvrstim podlogama. Video radovi se predaju u DVD formatu.


Rok za podnošenje radova je 6 - 18.10.2008. u vremenu 10 - 20 sati.

Mesto za podnošenje radova je Mali likovni salon KCNS (Bulevar Mihajla Pupina 9).

Za radove ne preuzete 15 dana po završetku izložbe, KCNS ne snosi odgovornost.


ORGANIZACIONI ODBOR I UMETNIČKI SAVET NS SALONA 2008:


Danijela Purešević, istoričar umetnosti

Dragan Živančević, likovni umetnik

Ljubomir Vučinić, likovni umetnik

Sanja Kojić Mladenov, istoričar umetnosti

Maja Erdeljanin, likovni umetnik


Više informacija na:

www.nssalon.eunet.yu


 


Datum objavljivanja: 11.09.2008.