Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Telo kao režim

"Telo kao režim", grupna izložba, prateći program u petak, 13. februara, od 14 do 18 sati humanitarna akcija davanja krvi, 19h "Dekartova smrt", performans Borjane Valčić.

 


U okviru grupne izložbe TELO KAO REŽIM pod kustoskim konceptom Vladimira Bjeličića, koja je u toku u galeriji Podroom, u POP UP prostoru, Trg republike 5 u petak 13. februara od 14 do 18 sati biće otvoren punkt Zavoda za transfuziju krvi. Pozivamo Vas da prisustvujete i uključite se u ovu akciju. Prisutnim posetiocima, građanima i članovima umetničkih udruženja upućen je poziv da učestvuju u akciji dobrovoljnog davanja krvi, čime se ukazuje na humani potencijal umetnosti.



Od 19 sati u galeriji Podroom umetnica Borjana Valčić će izvesti performans Dekartova smrt. Performans je rezultat konfrontiranja društvenih praksi diskriminacije i marginalizacije "drugačijih" tela. Tematizuje se otpor totalitarnom političkom režimu kroz omaž filozofu i književniku Radomiru Konstantinoviću. Interaktivna zvučna instalacija društvene ćelije, elektronski instrument Sensorship Tehnology Concept i telo u dijalektici tela/subjekta i tela/objekta sredstva su oblikovanja audio-vizuelnog sadržaja. Izvršno telo, Zakonodavno telo i Ustavni sud dekonstruišu se antropološkim ogledom i simbolički rekonstruišu izvođenjem hibridnog tela kiborga. Kreacioni algoritam performansa je:





Telo kao režim predstavlja projekat u nastajanju fokusiran na istraživanje i mapiranje reprezentacija telesnosti u lokalnim umetničkim praksama.


Autori i autorke: ARTTERROR, Marjan Andrejević, Isidora Bojović, Ana Đorđević, Olja Nikolić Kia, Nikola Knežević, Igor Koruga, Nataša Plum, Nada Pleskonjić, Jovana Sudimac, Branko Milisković, Nataša Teofilović, Zoran Todorović, Marko Tubić, Borjana Valčić, Srđan Veljović.

Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda, 07-28. februar 2015.

Kustos: Vladimir Bjeličić

Kustoskinja saradnica: Senka Latinović

Organizatori: IDAHO Belgrade i Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 12.02.2015.