Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Telo - holon -beleg

Umetnost, arhitektura, dizajn, "Telo - holon - beleg", kustos: Marija Ilić, Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva od 4 -14. decembra, 2012. godine.


 


Otvaranje izložbe: Igra Aleksandre Bjelajac i „KOP – Zemlja i Mašine“ Marka Nikolića, 4. decembar u 19h Galerija savremene umetnosti



Plesna radionica Aleksandre Bjelajac, 8-9. decembar od 17-21h, Sala u izabinskom prostoru KCP



FLOTACIJA FILTRAŽA DROBLJENJE

Marko Nikolić "DROBLJENJE "live , 14. decembar u 19h  Galerija savremene umetnosti





"Na ovogodišnjoj UAD manifestaciji hoćemo da ponudimo nove mogućnosti iščitavanja spleta umetnost – arhitektura – dizajn, i to kroz matematičke znakove i učenja fizike, sa uplivom ezoteričnog, mističnog i kosmičkog. Tako umetnost postaje čitljiva kroz pojam HOLON, što je označeno kao celoviti deo celog. Arhitektura je TELO, koje se sastoji iz energije i materije i koje poseduje potencijal beskrajnog. Dizajn je označen pojmom BELEG i opisan kroz priču koja kreće od urođenih preko stečenih do napravljenih belega i znakova.

Predstaviće se dva autora, koji po prirodi svog rada i po svom senzibilitetu korespondiraju sa popularnim pojmovima interdisciplinarnog pristupa i multimedijalnog izražavanja. Pored toga što se njihov rad može prepoznati unutar vladajuće struje, u njihovim istraživanjima i pristupima se stvaraju i prikazuju dodatna, veoma suptilna i autentična strujanja. To je ono što ih čini naročito zanimljivim za postavljanje u okvire ove manifestacije, jer kustos u njima vidi izazov i podsticaj na kreativno pomereno posmatranje i dizajniranje prezentacije njihovih radova.





Dr um Marko Nikolić je i diplomirani arhitekta, multimedijalni digitalni umetnik, takođe istraživač i osluškivač prostora i čitač prirodnih i društvenih pojava. Njegov opus RBM tetralogija (RBM = Rudnik Bakra Majdanpek) je veličanstvena zvukovna i slikovna kompozicija, u kojoj nam Marko predstavlja jedan izranavljeni prostor, sa napuštenim i mrtvim delovima, zaboravljenim legendama i umornim ljudima i mašinama. U zvukovne i slikovne predele RBM-a ovom prilikom uvodimo ljudsko telo kao deo statike i dinamike, arhitekture i mehanike. Duh u mašini je Aleksandra Bjelajac, interdisciplinarni putnik, igrač, označitelj pokreta i telesne forme, posvećenik i istraživač transformativnih mogućnosti, maratonac u potrazi za smenjivanjem svetlosti i tame. Aleksandra ima monumentalnu postavku tela, što je dobila koliko od vrste energije i materije od koje je načinjena, toliko od Buto izraza, koji je predmet njenog izučavanja i scenskog pokreta dugi niz godina. Namera je da se iz tih celina napravi novo Celo. Kompozicija slika, zvukova, pokreta, živih nastupa i radionica, a sve to predstavljeno kao splet igara i učenja o postojanju i stvaranju. "  Marija Ilić


 



Datum objavljivanja: 28.11.2012.