Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Telenorova kolekcija u MSUV

Izložba Telenorove kolekcije savremene umetnosti održaće se od 14. do 29. januara u Muzeju savremene umetnosti. Osnovu Telenorove kolekcije savremene srpske umetnosti čine noviji radovi, nastali u periodu od 2000. godine do danas, ali i nešto „starija“ dela, iz 90-ih godina.

 


Kolekciju čini oko 150 radova 46 umetnika svih generacija. Radovi se kreću u rasponu od skulptura, prostornih instalacija, klasičnih slika, fotografija i digitalnih printova.

Osnovna karakteristika kolekcije je da je ona prevashodno osmišljena i oformljena kao korporativna umetnička kolekcija koja treba da „živi“ u poslovnom prostoru, ali i da bude dostupna oku javnosti. Odabir radova je bio uslovljen novim konceptom radnog prostora u kome umetnička dela ne funkcionišu kao dekoracija već su integrisana u svakodnevni ritam kompanije. Kolekcija okuplja radove koji izazivaju, postavljaju pitanja i, u prvom redu, deluju na ljude, same korisnike prostora.

S druge strane, ona ima i širi društveni značaj, budući da selekcija radova predstavlja svojevrsni pogled na aktuelno stanje srpske umetničke scene. Kolekcija je spoj već prepoznatih vrednosti oličenih u dobro poznatim umetnicima srednje generacije kao što su Mrđan Bajić, Gabriel Glid, Aleksandar Rafajlović, Zdravko Joksimović, Talent Factory, ali i radova mlađih umetnika predvođenih Biljanom Đurđević, Aleksandrom Maćaševim, Petrom Mirkovićem, Hanom Rajković i mnogim drugima...


Kolekcija je u maju 2008. godine predstavljena beogradskoj publici u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, a izložbu je posetilo oko 20.000 ljudi. Kolekcija će se u toku 2009. godine predstaviti u nekoliko gradova Srbije, počevši sa Muzejem savremene umetnosti u Novom Sadu. Planirano je da se kolekcija predstavi i u Nišu, Subotici, Čačku, Zajčaru i Vršcu.

Kolekcija je dostupna i na Telenorovom WAP portalu (wap.telenor.rs/kolekcija), a kao virtuelna galerija i na sajtu kompanije (www.telenor.rs/kolekcija).


Otvaranje izložbe radova Telenor kolekcije održaće se 14. januara u 20h u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i trajaće do 29. januara 2009. godine.


 


Datum objavljivanja: 24.12.2008.